Více času na podstatné

Rozšíření funkcí ISPOPu CENIA předpokládá na konci roku 2014, přijde na 15mil. Kč

25.09.2013 09:19

Vláda na dnešním jednání projedná informaci o záměru úpravy a rozšiřování informačního systému „Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností - ISPOPu". Potřeba vyplývá z aktuálně účinných legislativních změn (zákon č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší, v platném znění, ekoauditová novela zákona o odpadech č. 169/2013 Sb., novela vyhlášky o podrobnostech nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady č. 178/2013 Sb.), které mění obsah informací ohlašovaných prostřednictvím ISPOP nebo zavádí do systému nové agendy.  CENIA, česká informační agentura životního prostředí, jako provozovatel ISPOPu předpokládá cenu veřejné zakázky na 15 356 328,- Kč včetně DPH, přičemž rozšíření funkcí ISPOPu by mělo být dokončené ve čtvrtém kvartále roku 2014.

 

Cílem potřebných úprav je:

  1. Uvést změny elektronických formulářů a postupy zpracování a validace dat do souladu s aktuálně nařízeným obsahem jednotlivých formulářů.
  2. Zavést do ISPOP novou agendu - elektronickou evidenci přepravy nebezpečných odpadů podle § 40 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů. Obsahem veřejné zakázky jsou pouze nezbytné úpravy a integrační práce na straně stávajícího ISPOP, aplikační podpora pro evidenci přepravy nebezpečných odpadů je obsahem jiné veřejné zakázky.
  3. Zavést do ISPOP novou agendu - elektronickou evidenci hodnocení nebezpečných vlastností odpadů podle § 9 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech. Obsahem veřejné zakázky jsou pouze nezbytné úpravy a integrační práce na straně stávajícího ISPOP, aplikační podpora pro hodnocení nebezpečných vlastností odpadů je obsahem jiné veřejné zakázky. 
  4. Zavést do systému novou agendu – Roční zprávu o bateriích a akumulátorech podle § 31f zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech.
  5. Zavést do systému novou agendu - vyměřování poplatků pro evidence podle vyhlášky č. 125/2004 Sb., kterou se stanoví vzor poplatkového hlášení a vzor poplatkového přiznání pro účely výpočtu poplatku za odebrané množství podzemní vody, v platném znění a podle vyhlášky. č. 123/2012 Sb., o poplatcích za vypouštění odpadních vod do vod povrchových, v platném znění a podle nařízení vlády č. 143/2012 Sb., o postupu pro určování znečištění odpadních vod, provádění odečtů množství znečištění a měření objemu vypouštěných odpadních vod do povrchových vod, v platném znění.
  6. Zajistit strojovou výměnu informací za účelem snížení administrativní zátěže ohlašovatelů vodohospodářských bilančních formulářů a poplatkových evidencí. Toho bude dosaženo automatickým předvyplňováním formulářů z dat sdílených státní správou – propojením ISPOP s portálovými aplikacemi státních podniků povodí a systémy České inspekce životního prostředí.

 

Přehled změn textu zákona o odpadech dotčeného novelou č. 169/2013 Sb., více ZDE