Více času na podstatné

Rychlý přehled: Pracovní skupina MŽP k odpadům - Klimatická konference - Těžební limity

21.11.2013 14:54

Nevládní organizace nespokojeny opouštějí ekologickou konferenci

Velké nevládní ekologické organizace jako hnutí Greenpeace či Světový fond na ochranu přírody (WWF) dnes oznámily svůj odchod z končící konference OSN o změnách klimatu. Podle nich jednání, jejichž závěr je plánován na pátek, "nikam nevedou", informovala agentura AFP.

 

Na MŽP vzniká odpadová skupina, bez ekologů a dalších kritiků

Na ministerstvu životního prostředí vzniká pracovní odpadová skupina, podle informací ČTK však do ní nejsou přizváni zástupci odpadových asociací a opět ani ekologové. Minulá skupina se na jaře rozpadla kvůli neshodám se zdražováním poplatků a záměrech postavit v ČR několik spaloven komunálního odpadu za desítky miliard korun. Právě ty jsou už dlouho terčem kritiky, ministerstvo se je však snaží prosadit navzdory evropským trendům. Více ZDE

 

Premiér: Těžba uhlí přispívá k energetické soběstačnosti ČR

Ústecký region prochází podle premiéra náročným procesem hospodářské přeměny. Vláda proto hledá možná řešení, jako jsou například potenciální noví investoři, kteří by v kraji začali podnikat. Prioritou je také podpora rozvoje místní dopravní infrastruktury, zejména dostavby dálnice D8. Do ústeckého regionu by zároveň měly směřovat prostředky z unijních zdrojů uvolněné v nadcházejícím programovacím období 2014 – 2020.

Premiér dále zdůraznil strategický význam energetického sektoru, jenž přispívá k bezpečnosti a suverenitě země. „Máme zájem na tom, aby česká energetika byla do budoucna efektivnější a ekologicky příznivější, ale to nemůže být v rozporu s tím, abychom neprohlubovali zbytečně svou závislost na importovaných zdrojích,“ řekl v této souvislosti Jiří Rusnok.

Ani v příštích letech bychom proto neměli omezovat využívání dostupných fosilních paliv. Premiér tudíž připustil otevření diskuse o případném prolomení současných těžebních limitů. „Když přemýšlím o složité problematice další těžby uhlí zejména na Mostecku, tak se mi zdá, že argumenty pro to, aby těžba rozumným způsobem dále pokračovala, v mých očích převažují nad negativy, která to jistě také má,“ uvedl předseda vlády. Zachování místní průmyslové kontinuity totiž udrží v regionu pracovní příležitosti a to i v navazujícím odvětví služeb.

Premiér Jiří Rusnok se v Mostě setkal mimo jiné s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Ciencialou, hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem a europoslancem a předsedou Hospodářské a sociální rady Richardem Falbrem.

 

 

Zdroje: Českénoviny.cz, E15, ČT24, Vláda ČR