Více času na podstatné

S návrhem Evropské komise na stažení 900 milionů emisních povolenek to nevypadá vůbec dobře

27.11.2012 13:20

Návrh Evropská komise na stažení 900 milionů emisních povolenek ze systému obchodování s emisemi (EU ETS) možná nenajde dostatečnou podporu mezi členskými státy. Rozhodnutí se tak pravděpodobně bude muset přesunout na příští rok, uvádí dnes EurActiv.cz.

O tzv. back-loadingu by měl 13. prosince hlasovat komisní Výbor pro klimatickou změnu (Climate Change Committee – CCC). Vzhledem k dosavadní nejistotě by Evropská komise mohla rozhodnout o tom, že o back-loading plánu se bude hlasovat až příští rok. Rozhodnutí exekutivy by mělo padnout již zítra (28. listopadu).

Řada členských států prozatím nedala najevo svůj oficiální postoj, pozornost se ale prozatím upírá k Německu. Německé ministerstvo životního prostředí sice s návrhem Komise souhlasí, neplatí to ale pro ostatní rezorty německé vlády. Proti návrhu Komise stojí také koalice států Visegrádské čtyřky společně s Bulharskem a Rumunskem. Pokud by se ovšem proti backloadingu postavily pouze tyto státy, na zablokování plánu by to nestačilo. Na back-loading se dívá skepticky také Itálie.

Aby byl návrh schválen, potřebuje Komise získat v CCC 255 hlasů nejméně od 14 členských zemí, které by reprezentovaly nejméně 62 % obyvatelstva EU.

 

Zdroj: EurActiv.cz