Více času na podstatné

S. Peterson: Investice do atomových elektráren mají smysl z dlouhodobého hlediska i v době boomu břidlicového plynu

19.03.2013 08:25

Jak je na tom společnost Westinghouse, která usiluje o historicky největší českou zakázku při dostavbě Temelína, na svém domácím trhu ve Spojených státech? Má tam vůbec šanci rozvíjet jadernou energetiku?

Viceprezident amerického Institutu jaderné energetiky J. Scott Peterson v rozhovoru pro ČESKOU POZICI tvrdí, že vyhlídky jsou pořád nadějné. „Fukušimská havárie Američany od jádra neodradila, licenčním řízením v USA procházejí projekty dalších šestnácti reaktorů,“ říká představitel institutu, který prosazuje zájmy americké jaderné energetiky a průmyslu. Scott Peterson má v institutu na starosti komunikaci.

 

Představitel jaderného odvětví USA Scott Peterson upozorňuje, že Německo není žádným premiantem ve snižování emisí uhlíku.

 

Investice do atomových elektráren mají podle něj smysl z dlouhodobého hlediska i v době boomu břidlicového plynu. Do budoucna je nutné počítat s výkyvy cen plynu, zatímco výrobní cena elektřiny z jaderné elektrárny zůstává stabilní po celou dobu její životnosti. „Zajišťujete si šedesát let stabilních cen,“ říká Scott Peterson a jde o argument, který fakticky platí také pro stavbu dalších dvou bloků jihočeské jaderné elektrárny.

Cestu Německa, která odchází od jádra, považuje za zajímavý experiment a upozorňuje na jeho úskalí – včetně toho, že Němci dnes rozhodně nejsou žádnými premianty ve snižování emisí uhlíku.

Scott Peterson také odmítá argument, že technologie reaktoru Westinghouse AP1000 přináší revoluci, zatímco konkurenční nabídka ruského Rosatomu pro Temelín „jistější evoluci“. Obě řešení jsou evoluční, Američan se však domnívá, že rozdíl je ve stupni evoluce. „Jsem přesvědčen, že design AP1000 je na evoluční křivce o několik stupňů napřed,“ uvedl v rozhovoru, který se uskutečnil v Americkém centru v Praze.

 

Celý rozhovor čtěte ZDE.