Více času na podstatné

Senát asi ještě zasáhne do novely EIA

09.01.2015 09:14

Senát asi omezí možnost zneužívání odkladného účinku žalob v procesu posuzování vlivů na životní prostředí. Doporučil to včera senátní Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Ministr životního prostředí Richard Brabec s doplněním souhlasil. Usnesení výboru by mělo být zveřejněno v pondělí 12.1.2015.

Úprava se týká ustanovení, podle něhož mělo mít původně už samotné podání žaloby na povolovací řízení automaticky odkladný účinek na výkon rozhodnutí. Sněmovna ale určila, že o odkladu budou rozhodovat soudy. Senátní výbor na návrh Pavla Eyberta (ODS) a Radko Martínka (ČSSD) doporučil dát soudům právo žalobu nepřijmout v případech, když by měla "šikanózní" charakter.

Eybert v této souvislosti poukázal na to, že různá sdružení mohou neustálými a někdy nepodloženými žalobami zabránit realizaci jakéhokoli stavebního záměru. Soudy by o žalobách, které by přijaly, měly rozhodnout do tří měsíců.

Novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí projedná senát příští týden ve středu 14. ledna 2015. Zákon schválila poslanecká sněmovna v prosinci ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Novelu ještě den před zahájením senátní schůze projedná Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu, tedy 13. ledena 2015.

 

Usnesení výborů budeme publikovat jakmile budou k dipozici.

 

Schválené pozměňující návrhy PSP ČR:

  • Poslanci například ze 60 na 45 dní zkrátili lhůtu pro zjišťovací řízení.
  • Soudy by měly následně o případných žalobách proti povolovacímu řízení vynést verdikt do 90, nikoli do 150 dnů.

  • Předmětem sporu bylo ustanovení, podle něhož by už samotné podání žaloby mělo mít automaticky odkladný účinek na výkon rozhodnutí. Sněmovna ale určila, že o odkladu budou rozhodovat soudy. 

  • Ze 100 na 500 parkovacích míst se upravil limit pro zjišťovací řízení pro výstavbu parkoviště. Stejně tak by neměly podléhat řízení všechny záměry rozvoje měst, ale jen ty s rozlohou nad pět hektarů.

  • U průmyslových zón by se mělo řízení konat až od 20 hektarů plochy a nikoliv od 3000 metrů čtverečních, jak navrhla vláda. V případě výstavby skladů stanovila Sněmovna limit na celkovou výměru nad 10.000 metrů čtverečních zastavěné plochy, v případě výstavby obchodních komplexů a nákupních středisek na 6000 metrů čtverečních zastavěné plochy.

  • Novela měla původně začít platit od začátku příštího roku, Sněmovna ale s Brabcovým souhlasem posunula účinnost na 1. března 2015. Toto pozdržení je neformálně domluveno i s Evropskou komisí, řekl ČTK ministr