Více času na podstatné

Senát se novelou energetického zákona nezabýval, novela tak úspěšně prošla Parlamentem

13.05.2015 10:23

Senát dnes přijal usnesení se nezabývat novelou energetického zákona. Návrh zákona je tak přijat a postupuje do dalšího legislativního procesu - posoudí ji prezident republiky. Zákon byl na programu schůze Senátu jako první bod programu.

Novelu zákona schválili poslanci spolu s novelou zákona o podporovaných zdrojích energie v první polovině dubna ve znění přijatých pozměňovacích návrhů (více ZDE).

Zatímco ve Sněmovně poslanci podali více než tři stovky pozměňovacích návrhů při jednáních senátních výborů nepadl ani jeden. Hospodářský výbor tak i Ústavně-právní výbor doporučily schválit zákona ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou.

Nakonec senátoři přijali usnesení, že se rozsáhlou novelou energetického zákona nebudou zabývat. Návrh získal podporu 52 senátorů, šest jich bylo proti a pět se hlasování zdrželo.

 

§ 97 Jednacího řádu Poslanecké sněmovny odst 2): 

Schválí-li Senát návrh zákona, s nímž vyslovila Sněmovna souhlas, nebo se k němu do 30 dnů od jeho postoupení neusnese anebo vyjádří usnesením vůli nezabývat se takovým návrhem, je návrh zákona přijat.

 

Přehled důležitých novinek:  

  • poslanci neschváli návrh, který by umožnil rozdělování solárních elektráren na menší,
  • poslanci odmítli návrh, aby se v zákoně ukotvilo postavení ombudsmana Energetického regulačního úřadu,
  • poplatek za obnovitelné zdroje se bude nově platit podle kapacity jističe, a nikoli podle spotřeby,
  • poslanci přijali řešení problémů s nezapsanými věcnými břemeny. Informace o infrastruktuře budou poskytovány lidem, kteří prokážou právní zájem. Ruší se tak povinnost jejich zapsání do KN roku 2017.
  • při změně odběratele, lze smlouvu vypovědět bez sankce do 15. dne po zahájení dodávky elektřiny nebo plynu,
  • fotovoltaické elektráry s instalovaným výkonem do 10 kW nebudou potřebovat pro instalaci licence,
  • v polovině roku 2017 povede energetický regulační úřad pětičlenná rada ERÚ (po skončení mandátu Aleny Vitáskové),
  • zavedení provozní podpory novým bioplynovým stanicím
  • povinnost uchovávat doklady o investičních a provozních nákladech výrobny
  • nová tarifní struktura v elektroenergetice

 

Komentář MPO:

Novela energetického zákona míří k podpisu prezidentu republiky. Na své dnešní schůzi o tom rozhodli senátoři napříč politickým spektrem. Novela přinese pozitivní změny včetně významného snížení administrativní zátěže pro podnikatele a malé výrobce elektřiny a zajistí větší nezávislost a odbornost regulátora trhu.

V Senátu, který dnes novelu poslal k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi, byl osobně přítomen i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Jsem velmi rád, že se podařilo tuto novelu úspěšně v Parlamentu prosadit. Málokterá legislativa prošla tak podrobnou diskuzí. Všichni, kdo měli zájem, se do této diskuze zapojili a výsledkem je novela, na které je většinová politická shoda a která pomůže nejen českému průmyslu,“ uvedl ministr.

Jednou z důležitých změn je významné snížení administrativy zátěže pro podnikatele, a také pro fyzické osoby či domácnosti, které si budou chtít ke svým domům pořídit malé zdroje energie do 10 kW a vyrábět si tak energii ke krytí své vlastní spotřeby. Typicky se může jednat o malé solární elektrárny na střechách či malé kogenerační jednotky. Současný stav, kdy k takové instalaci je třeba získat licenci od ERÚ, byl pro občany zbytečně zatěžující.

Novela zákona o podporovaných zdrojích přináší kromě rozšíření kompetencí ERÚ zejména změnu způsobu stanovení plateb na podporu obnovitelných zdrojů, které se budou nadále stanovovat podle velikosti jističe. Zákon zajišťuje, že žádný spotřebitel elektřiny při zachování současné spotřeby nezaplatí více než dnes. Pokud by totiž platba napočtená podle velikosti jističe byla větší než v současnosti, obsahuje návrh zákona pojistku, že spotřebitel elektřiny zaplatí maximálně stejně jako dosud. U odběratelů s vyšší spotřebou elektřiny nebo jejím rovnoměrným odběrem pak naopak dojde ke snížení plateb na podporu obnovitelných zdrojů. To se týká zejména velkoodběratelů elektřiny (průmysl), ale také dalších odběratelů, kteří ji využívají ve větší míře.

Zákon také rozšiřuje, v souladu s programovým prohlášením vlády, provozní podporu pro teplo z OZE - na výrobny tepla využívající zemědělské odpady z živočišné výroby nebo využívající komunální odpady. Naproti tomu dojde k úspoře dotací na decentrální zdroje a na daňových osvobození pro elektřinu z OZE, takže celkový dopad novely na státní rozpočet by neměl přesahovat částku cca 5,2 mld. Kč.

Novela zákona též zvýší nezávislost a zlepší fungování Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Počítá totiž mimo jiné se zřízením Rady ERÚ, která by řídila úřad v modelu typickém pro vyspělé západní demokracie.

 

Přehled:

  • Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /senátní tisk č. 65/ (žádost o projednání jako první bod dopoledního jednání ve středu 13. května)
    • 65/1:VHZD - schvaluje
    • 65/2:UPV - schvaluje
    • Výsledek: Nezabývat se