Více času na podstatné

Senátoři všemi hlasy schválili novelu zákona o odpadech

04.08.2011 13:25

Senát podpořil návrh ministra životního prostředí Tomáše Chalupy a schválil novelu zákona o autovracích. Novela umožní jednorázové převedení peněz do programu Zelená úsporám, který se na podzim loňského roku dostal do osmimiliardového deficitu. Díky novele do něj na konci roku přibude 1,5 miliardy korun.

„Jednoznačné schválení novely Senátem je dalším krokem k vyřešení situace v programu Zelená úsporám. Důležité navíc je, že i přes tyto změny budeme i nadále schopni řešit likvidaci autovraků včetně systému, který bude více efektivní a motivační než dosud,“ říká ministr Tomáš Chalupa.

Poplatky za registraci a přeregistraci vozidel vyrobených do roku 2001 se platí od roku 2009 a směřují na účet Státního fondu životního prostředí. Ten bude na konci roku 2011 obsahovat cca 1,5 mld. korun. Většina těchto prostředků ale není v současné době využita, proto se je Ministerstvo životního prostředí rozhodlo jednorázově převést do programu Zelená úsporám, ve kterém v současné době probíhá vyplácení žadatelů o dotace na zateplení a ekologické vytápění rodinných domů.

V současné době lze získané peníze podle zákona použít na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků. Podle novely budou moci být využity i na likvidaci jednotlivých částí automobilů, které dosloužily.

Už na začátku června proto Ministerstvo životního prostředí podepsalo memorandum se Sdružením automobilového průmyslu a Svazem dovozců automobilů. Zástupci automobilového průmyslu a dovozci automobilů tím vzali na vědomí potřebu schválení návrhu novely.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP