Více času na podstatné

SFŽP: Pozor - prohlášení statutárního zástupce se týká jen územně správních celků

30.11.2014 07:47

Státní fond životního prostředí v souvislosti s informací, která byla zveřejněna na stránkách OPŽP ze dne 21. 11. 2014 (Informace pro žadatele o platby v OPŽP z řad měst a obcí u projektů se spolufinancováním z Fondu - viz níže) doplňuje, že zveřejněná informace se týkala pouze obcí, měst, krajů a svazků obcí a měst (dále ÚSC), které mají spolufinancování ze SFŽP ČR a nebudou zároveň čerpat půjčku z Fondu.

Pro příjemce podpory, kteří nejsou ÚSC, platí, že jim bude Žádost o platbu doručená na Fond v daných termínech (30. 11. 2014 pro modifikované ex-ante platby a 5. 12. 2014 pro ex-post platby) zadministrovaná a proplacená, pokud bude mít Fond nejpozději do 5. 12. 2014 k dispozici oboustranně podepsanou Smlouvu o poskytnutí podpory.

Tyto příjemce SFŽP vyzývá, aby nezasílali na Fond prohlášení uvedené v informaci ze dne 21. 11. 2014 (prohlášení statutárního zástupce), stejně tak je upozorňuje, že pokud předložili Fondu prohlášení dle této informace, bude považováno za irelavantní.

 

Informace pro žadatele o platby v OPŽP z řad měst a obcí u projektů se spolufinancováním z Fondu

S ohledem na proběhlé volby do obecních zastupitelstev a s tím spojené problémy s ustavujícími zastupitelstvy měst a obcí upravil Fond možnost podání žádosti o platbu u nových projektů tak, aby bylo možné ji podat a proplatit ještě v tomto roce.

Žádost o platbu (ŽoP) můžete podat ihned po vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace (RoPD) a po její kontrole vám bude proplacena podpora z ERDF/FS. Podpora z prostředků Fondu, jejíž vyplacení je podmíněno schválením smlouvy o poskytnutí podpory (Smlouva) zastupitelstvem obce, bude vyplacena až po doručení podepsané Smlouvy zpět Fondu.

Pokud nebudete moci doručit podepsanou Smlouvu spolu se ŽoP, je možné doručit Smlouvu Fondu nejpozději do 12. 12. 2014 do 14,00 hodin. V tomto případě však požadujeme, abyste poslali příslušnému právníkovi akce prohlášení statutárního zástupce, ve kterém bude uvedeno, že podepsaná Smlouva bude doručena fondu nejpozději 12. 12. 2014 do 14 hodin. Pokud nebude Fondu takovéto prohlášení předloženo, nebo bude Smlouva doručena později, bude proplacen pouze podíl ERDF/FS dle RoPD a podpora z Fondu bude uvolněna v závislosti na termínu doručení Smlouvy.

Možnost podat ŽoP se týká i modifikovaných ex ante plateb

Pokud budete podávat modifikovanou ex ante žádost o platbu, požadujeme doložit bankovním výpisem zaslaným finančnímu manažerovi plnou úhradu faktur zahrnutých do ŽoP nejpozději do 16. 12. 2014, a to i v případě, že nebudete mít k dispozici platbu z Fondu.

 

Zdroj: SFŽP (OPŽP)