Více času na podstatné

SFŽP - zveřejnění závazných nástrojů FA/FEA pro prioritní osy 2 a 3 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí a Udržitelné využívání zdrojů energie

03.05.2011 06:08

V sekci Dokumenty ke stažení na webu OPŽP a dále v Elektronickém prostředí pro žadatele BENE-FILL, sekci Dokumenty ke stažení, byly dne 2. 5. 2011 zveřejněny aktualizované závazné nástroje pro zpracování Finanční a ekonomické analýzy (FA/FEA) pro Prioritní osy 2 a 3 Operačního programu Životní prostředí 2007-2013.

 

Soubor aktualizovaných nástrojů FA/FEA, verze 16.3, obsahuje vedle výpočetních modelů a uživatelských manuálů též doprovodné metodické texty a vypracované modelové příklady. Použití aktualizovaných nástrojů je povinné pro všechny projekty s finanční (příp. ekonomickou) analýzou v rámci XXV. a XXVI. výzvy OPŽP pro individuální a velké projekty, doporučujeme tyto nástroje použít i pro velké projekty v XVIII. výzvě OPŽP. Nástroje pro zpracování FA/FEA jsou určeny k použití v programu MS Excel, verze 2003 a 2007. Zpracování FA/FEA  jiným softwarem není přípustné.

V případě, kdy projekt generuje kladné čisté příjmy dle čl. 55 Nařízení Rady (ES) č. 1083/2006, použije následně pro zpracování finanční (příp. ekonomické) analýzy jeden ze setů „Energetický model - zelená louka" nebo „Energetický model - přírůstkový dle typu projektu. Podpůrný návod pro určení typu projektu a výběr správného modelu je obsažen v úvodních pasážích manuálů.

Podrobné informace ke zpracování FA/FEA projektů jsou uvedeny v uživatelských manuálech k Jednotlivým modelům. V případě pochybností kontaktuje Žadatel/Zpracovatel Oddělení projektové podpory.

 

zdroj: SFŽP