Více času na podstatné

Shromáždění OSN k otázkám životního prostředí vyzývá k větší ochraně ovzduší

01.07.2014 08:01

Environmentálnímu shromáždění OSN proběhlo 23. –27. června 2014 v keňském Nairobi. Výsledkem dlouhých a náročných vyjednávání mezi více než 160 delegacemi členských států OSN je přijetí 16 rezolucí a rozhodnutí k aktuálním problémům, které zahrnují kromě chemických látek a odpadů i nelegální obchodování s ohroženými druhy. Smyslem přijatých rezolucí je, aby členské státy OSN přijaly taková opatření, která by zaručila efektivnější ochranu životního prostředí jak ve světě, tak i v jednotlivých zemích.

Zástupci vlád podpořili přijetí standardů a politik, díky kterým by se měly snížit emise a negativní dopady, jež má znečištěné ovzduší na zdraví lidí i celosvětovou ekonomiku.

Na zasedání proběhla také sympozia k uplatňování environmentálního práva a financování opatření na podporu zelené ekonomiky. V závěru konference zástupci zemí schválili klíčový dokument. Ministři v něm vyzývají, aby byla přijata taková opatření, která by zlepšila mezinárodní spolupráci v oblasti změny klimatu, biologické rozmanitosti, sucha a degradace půdy.

Poradce ministra životního prostředí Richarda Brabce Petr Kalaš, který českou delegaci na zasedání vedl, se setkal také s evropským komisařem pro životní prostředí, mongolskou a gruzínskou ministryní pro životní prostředí a o aktuálních tématech pak debatoval s delegacemi Švédska, Norska, Německa, Švýcarska, Jižní Afriky, Slovenska a Polska. S výkonným ředitelem UNEP Achimem Steinerem, ředitelem Regionální kanceláře UNEP pro Evropu Janem Dusíkem a tajemníkem řídicích orgánů UNEP Jiřím Hlaváčkem čeští zástupci diskutovali především o zapojení českých expertů do projektů UNEP. Třeba při odstraňování nebezpečných chemických odpadů, vyhodnocení příčin a dopadů povodní či zavádění inovativních čistých technologií na podporu zelené ekonomiky. 

 

Zdroj: MŽP