Více času na podstatné

Šlechtová připustila stažení novely stavebního zákona kvůli vodním dílům

08.06.2016 12:59

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová chce, aby připravovaná novela stavebního zákona nabyla účinnosti od začátku příštího roku. Jako reálnější však vidí až 1. červenec 2017. Šlechtová to řekla na včerejším Setkání lídrů českého developmentu. Původně měla přitom novela platit už v polovině roku 2016, poté se termín odsunul.

Šlechtová počítá s tím, že novela by měla zkrátit stavební řízení minimálně o osm až deset měsíců. Pokud nebude ministerstvo zemědělství souhlasit s tím, aby do jednotného koordinovaného řízení byla zahrnuta i vodní díla, nevylučuje možnost, že by novelu z jednání vlády stáhla.

"Novela jde 30. června na legislativní radu vlády. Jdeme tam už podruhé, protože jsme s jednotlivými resorty vypořádali veškeré náležitosti právního charakteru. Stále máme 20 rozporů a i s nimi následně předložíme materiál na jednání vlády. To by se mělo stihnout ještě v červenci," uvedla Šlechtová.

V tom případě by podle ní měla novela nabýt účinnosti nejpozději v polovině příštího roku. "Ale ambicí našeho ministerstva je, aby to bylo už od 1. ledna," doplnila dnes ministryně.

Hlavním cílem novely je sloučení posudku o vlivu stavby na životní prostředí (EIA), územního rozhodnutí a stavebního povolení do jednoho koordinovaného řízení. Podle Šlechtové by tento krok zkrátil stavební řízení minimálně o osm až deset měsíců. Dotčená veřejnost by do něj mohla vstoupit až na závěr. Nyní to může udělat v každé fázi stavebního povolení, dohromady tedy třikrát.

Za největší rozpor považuje požadavek ministerstva zemědělství, aby z jednotného řízení byla vyjmuta vodní díla. "Když si chce obyčejný člověk postavit dům, musí mít povolení ohledně podzemních vod. A já nechci, aby si pro něj chodil na nějaký speciální úřad. Pokud vodní díla nebudou zapojena do jednotného řízení, tak tu novelu na vládě možná i stáhnu. Protože pak nemělo smysl kolem toho rok a půl běhat," dodala Šlechtová.