Více času na podstatné

Slib ministra Brabce: Nebezpečné chemikálie z bývalé textilky odstraníme

03.02.2015 17:18

Ministr životního prostředí Richard dnes slíbil pomoci při odstranění nebezpečných chemikálií z areálu bývalé společnosti Vitka Textiles v Brněnci na Svitavsku. Ministr se na místě bývalé továrny sešel s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým a starostou obce Brněnec Blahoslavem Kašparem a slíbil, že se o řešení tohoto letitého problému zasadí.

"Do konce příštího týdne MŽP navrhne projekt, ve kterém doporučí právní, technické i cenové řešení neodkladného zajištění všech rizikových chemikálií. S hejtmanem Pardubického kraje se následně osobně domluvím na možném společném financování ze zdrojů rezortu MŽP a kraje. Pro následnou komplexní sanaci areálu je pak zásadní v první řadě dořešit majetkové vztahy, které určí, s kým lze v této věci vůbec dále jednat,“ prohlásil ministr Brabec při obhlídce zdevastované továrny.

Volně přístupné barely či plechovky s chemikáliemi ohrožují životní prostředí i zdraví obyvatel z okolí. Areál, který je zcela přístupný veřejnosti, chátrá už několik let kvůli nedořešeným majetkovým vztahům, o kterých bude rozhodovat soud. Původní majitel nezajistil likvidaci chemikálií a k nebezpečným odpadům se nikdo nehlásí.