Více času na podstatné

Složení poradní skupiny pro Státní energetickou koncepci ČR

28.02.2012 08:51

V čele poradní skupiny pro novou Státní energetickou koncepci ČR usedne předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a profesor Václav Pačes, předseda Učené společnosti ČR.

 

"Vnímám svůj úkol v Energetické koncepci ČR tak, že k velkým plánům týkajícím se jaderné energie řeknu rizika a náklady. Vnímám pozitivně snahu ministra Kuby o jisté "zlidštění" energetické koncepce," řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

"Příjemně mě překvapilo, že mě ministr Martin Kuba oslovil. Oceňuji jeho zájem o spolupráci a také jeho racionální pohled na problematiku energetiky. Důvěra pana ministra je pro mne poctou," uvedl Václav Pačes z Akademie věd ČR.

"Paní předsedkyně Dana Drábová je renomovaným odborníkem v oblasti jaderné energie a pan profesor Václav Pačes už působil v Nezávislé energetické komisi. Proto si velice cením toho, že oba přijali mou nabídku a usednou v sestavené poradní komisi," řekl ministr Kuba na adresu obou osobností.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba očekává od ustavené poradní komise nadhled nad novou energetickou koncepcí bez známek jakékoli ideologie.

Václav Pačes byl předsedou Nezávislé energetické komise, která posuzovala pro vládu budoucí energetické potřeby země v letech 2007 až 2008. Na jejím základě vznikl návrh energetické koncepce v roce 2009. Po několika letech odkladů přichází ministr Martin Kuba s jasnou vizí možných variant Energetické koncepce ČR, kterými se bude zabývat nově ustavená poradní komise.

"Jedna z možných variant, které MPO zvažuje, je kromě plánované výstavby dvou nových jaderných bloků v Temelíně ještě jeden další v Jaderné elektrárně Dukovany. Podíl jádra na výrobě elektřiny by díky tomu za 20 až 25 let vzrostl z nynějších 30 procent na více než polovinu," uvedl ministr Kuba.

V rámci přípravy energetické koncepce počítá MPO na základě závazků vůči EU se zvýšením podílu elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů ze současných zhruba sedmi procent na 13 procent. Koncepce by měla také podle ministra stanovit mírný přebytek výroby elektřiny v ČR nad spotřebou, který by sloužil pro potřeby a stabilitu české ekonomiky.

MPO připomíná, že celkový přínos Státní energetické koncepce musí být dlouhodobý, řádově desítky let. Jejím cílem proto bude podpora ekonomiky, stabilizace cen energie a v neposledním řadě zabezpečení energetických potřeb ČR.

 

Poradní skupina pro Státní energetickou koncepci ČR:

Ing. Dana Drábová, Ph.D.

Prof. Ing. Pavel Noskievič, CSc.

Ing. Radek Škoda

Ing. Vladimír Štěpán

Prof. RNDr. Václav Pačes, DrSc

Ing. Jan Procházka

RNDr. Vladimír Wagner CSc.

Václav Cílek, RNDr. CSc.

Hynek Beran — tajemník