Více času na podstatné

Sobotka: Nová vláda není ochotna poskytovat záruky za výkupní ceny elektrické energie

06.02.2014 17:39

Vláda nebude chtít poskytovat záruky za výkupní ceny elektřiny v souvislosti s dostavbou Jaderné elektrárny Temelín. Při dnešních interpelacích ve Sněmovně to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Premiér dále prohlásil, že to, co naší úvahu ovlivní, bude také debata o klimatickém balíčku na úrovni EU a bude záleží na tom, jak budou nastaveny principy energetické politiky. Poté, kdy bude jasno na úrovni Evropy nás čeká aktualizace energetické koncepce v rámci České republiky.

 

Slova premiéra Sobotky:

Ano, minulá vláda, respektive se souhlasem, nebo s porozuměním minulé vlády bylo zahájeno výběrové řízení na dostavbu dalších dvou bloků v rámci jaderné elektrárny Temelín, která se nachází v Jihočeském kraji. Já musím říci, že nová vláda ještě bude muset posoudit, zdali ten její přistup k výstavbě těchto dvou bloků bude totožný s vládami předcházejícími. To, co tu naši úvahu ale nepochybně ovlivní, bude za prvé debata o klimatickém balíčku na úrovni Evropské komise, protože Evropa bude teď přehodnocovat své cíle, a záleží na tom, jak budou nastaveny principy energetické politiky v rámci Evropské unie. Poté, kdy bude jasno na úrovni Evropy, a to by snad mohlo být po březnové Evropské radě, nás čeká aktualizace energetické koncepce v rámci České republiky, a z té nepochybně potom vyplynou také podmínky pro eventuální dokončení tendru na výstavbu Temelína.

Já to říkám proto, že nepokládám za úplně ideální směšovat otázku výstavby dopravní infrastruktury v Jihočeském kraji s touto výraznou investicí ČEZu, protože jsem přesvědčen o tom, že dobudování těch hlavních páteřních komunikací, které vy jste zmínil ve své interpelaci, bude nutné v každém případě. Bude nutné v každém případě a nemyslím si, že by měly být spojovány s touto investicí, která koneckonců bude financována z jiných finančních zdrojů, než výstavba dopravní infrastruktury. Za výstavbu rychlostních komunikací v Jihočeském kraji musí nést odpovědnost stát. Pokud jde o dostavbu dalších dvou bloků v elektrárně Temelín, tam je odpovědnost na společnosti ČEZ, kterou stát vlastní ze 70 %. Pouze bych chtěl podotknout, že nová vláda není ochotna poskytovat záruky za výkupní ceny elektrické energie, které by v příštích několika desítkách let mohly dramaticky zatížit ať už domácnosti nebo firmy z pohledu zvýšených odvodů v důsledku nutnosti financovat dostavbu elektrárny Temelín. Čili to, co nás také bude zajímat, budou podmínky, za kterých by se další dva bloky v Temelíně měly postavit. Děkuji.

 

E15: Evropská komise vzkazuje Velké Británii, že státní podpora jádra ničí trh (6.2.2014)

Jestli v Česku ještě někdo pořád uvažuje o státní podpoře pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín, měl by si přečíst dopis, který poslala Evropská komise do Londýna. V něm v podstatě konstatuje, že garance, které britská vláda dala konsorciu firem v čele s francouzskou EdF na výstavbu elektrárny Hinkley Point C, vážně poškozují trh a odporují pravidlům státní pomoci v Evropské unii. Komise soudí, že kombinace garance ceny s úvěrovou zárukou a dalšími podmínkami dělá ze záměru pro investora v podstatě bezrizikový projekt. Více ZDE

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/evropska-komise-vzkazuje-velke-britanii-statni-podpora-jadra-nici-trh-1058698#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Související články:

Sobotka: Vláda nezaručí výkupní ceny elektřiny ohledně Temelína (Českénoviny.cz)

Vláda podle premiéra Sobotky nezaručí ČEZu výkupní ceny elektřiny kvůli dostavbě Temelína (Rozhlas.cz)

 

Zdroj: Českénoviny.cz, PSP ČR