Více času na podstatné

Soud zamítl další žalobu kvůli špatnému ovzduší

08.12.2016 18:49

Pražský městský soud zamítl další žalobu kvůli špatnému ovzduší. V září ji podalo občanské sdružení Brnění na ministerstvo životního prostředí kvůli programu na zlepšení kvality ovzduší na Brněnsku. V krátké době jde o čtvrtou podobnou žalobu, kterou se pražský městský soud zabýval.

Žalobu podalo občanské sdružení Brnění a dvě soukromé osoby letos v září. Program ministerstva životního prostředí byl podle nich příliš obecný a neefektivní. Od žaloby si slibovali jeho zrušení a přichystání nového účinného a konkrétnějšího plánu. Proti nynějšímu zamítnutí žaloby je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Žalobu na stát kvůli ovzduší v uplynulých měsících podali také občané na Ústecku (zóna Severozápad), na Ostravsku a v Praze. Žalobu kvůli ovzduší na Ústecku i Ostravsku už Městský soud v Praze zamítl. Řízení kvůli ovzduší v Praze soud přerušil – chce vyčkat na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, kam podal kasační stížnost neúspěšný žalobce z Ostravska. Se stížností k Nejvyššímu správnímu soudu se obrátil Vladimíra Burda, který nesouhlasil se zamítnutím své žaloby na stát kvůli ovzduší na Ostravsku.

 

Zdroj: ČT24, ČTK