Více času na podstatné

SOVAK ČR k chystaným změnám na požadavky čištění odpadních vod

18.04.2016 09:22

Evropská komise v březnu předložila návrh revize Směrnice 91/271/EHS o čištění městských odpadních vod. Navržena je náhrada ukazatele CHSKCr za ukazatel celkový organický uhlík (TOC), povinnost kombinace použití hodnot pro koncentraci znečišťujících látek a procenta snížení i změna požadavků na nerozpuštěné látky. SOVAK ČR nepodporuje ani jeden z uvedených návrhů.

U parametru CHSKCr není vhodná změna na TOC i proto, že jde o dva zcela různé parametry poskytující odlišný typ informace, analýza je nákladnější, citlivější na ostatní látky v odpadních vodách a s nízkou korelací ukazatel CHSKCr. Záměna parametru tedy povede k jednoznačnému snížení vypovídající míry kvality čištění, nižší jistotu návrhu a chování ČOV a zvýšení nákladů.

Návrh souběhu podmínek rozhodnutí o vypouštění odpadních vod jak pro koncentraci, tak i procento redukce považuje SOVAK ČR za ještě problematičtější než změnu parametru z CHSKCr na TOC. Znamenalo by to i návazné změny u ostatních parametrů, tedy BSK5 a NL. Kombinace koncentrace konkrétního ukazatele a procenta snížení může být jako doporučení, nikoliv povinnost. Prosazení tohoto návrhu by znamenalo, že by poskytovatelé vodohospodářských služeb nebyli schopni dlouhodobě u jednotlivých případů uzpůsobit své řízení a investice bez dalších investičních a provozních nákladů.

Návrh na zavedení povinných požadavků na limity pro nerozpuštěné látky není řádně odůvodněn a neváže žádným způsobem na podmínky plnění Rámcové vodní směrnice. Právě z hlediska Rámcové vodní směrnice a klasifikace stavu vod jsou relevantní ukazatele průhlednost vody a zákal. Ovšem ukazatel nerozpuštěné látky relevantním parametrem není, protože tento parametr může být přirozeně přítomen jako resuspenze sedimentu nebo půdní eroze při vysokém stavu vody v řece.

 

Dokument ke stažení:

Stanovisko SOVAK ČR k návrhu změny z ukazatele CHSK na ukazatel TOC ve směrnici 91/271/EHS

 

 

Zdroj: SOVAK ČR