Více času na podstatné

Spalovna v Chotíkově přišla o stavební povolení

20.10.2015 20:00

Stavba spalovny v Chotíkově na Plzeňsku za zhruba dvě miliardy korun přišla o pravomocné stavební povolení. Krajský soud v Plzni dal za pravdu aktivistům a potvrdil, že Krajský úřad Středočeského kraje postupoval nesprávně, když stavbu povolil. Plzeňský magistrát nyní čeká na písemné odůvodnění rozsudku a zřejmě podá kasační stížnost. Informovala o tom Česká televize.

Podle aktivistů musí stavebnímu povolení předcházet vydané platné územní rozhodnutí. "Ve chvíli, kdy Středočeský kraj povolení vydal, ale územní rozhodnutí ještě neexistovalo. Soud v Plzni ho totiž zrušil a Krajský úřad Jihočeského kraje nové vydal až několik dnů po stavebním povolení," uvedl odpůrce stavby Milan Reiniger.

Podle Krajského soudu v Plzni se navíc úředníci Středočeského kraje řídili při rozhodování starým právním řádem. Měli vzít v úvahu aktuální novelu zákona o posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Nově proto musí úřad o tyto stanoviska povolení doplnit.

Celý proces se tak bude muset opakovat, což pro spalovnu znamená zastavení prací a především obrovské finanční ztráty. "Ztráty vyčíslíme a budeme je po státu požadovat zpět," řekl ČT ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Chotíkovská spalovna má patřit k nejmodernějším v Evropě. Spalovna bude trvale vyrábět elektřinu a teplo.