Více času na podstatné

Spalovny odpadu dosáhnou na peníze z EU

28.02.2013 09:21

Teplárny, které budou chtít stavět zařízení na energetické využití odpadu, budou moci využít peníze z evropských fondů. Investiční dotace na stavbu spaloven by se měly objevit ve dvou připravovaných operačních programech na období od 2014 do 2020, informuje E15.cz. Brzdou většího využití odpadů pro výrobu tepla a elektřiny je zatím ministerstvo životního prostředí (MŽP), protože vyřadilo přípravu novely zákona o odpadech, kde měly postupně zvýšit poplatky za skládkování odpadu. Bez tohoto kroku se nevyplatí spalovny stavět. Matyáš Vitík, tiskový mluvčí MŽP, oponuje. Komunální odpad by podle odhadů ministerstva průmyslu a obchodu mohl v teplárenství nahradit až čtyři miliony tun uhlí. Odhad ministerstva životního prostředí je poloviční. Více čtěte ZDE.

 

Video: Tisková konference na téma Energetické využití odpadů.

Senát PČR, velvyslanectví Dánského království a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR jako odborný garant uspořádali v Jednacím sále Valdštejnského paláce seminář na téma „Energetické využívání odpadů – zkušenosti z Dánska a situace v České republice“. Na tiskové konferenci, která se před seminářem konala, vystoupil předseda Podvýboru pro energetiku Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Jiří Bis, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku a průmysl Pavel Šolc, velvyslance Dánského království Anders Christian Hoppe a předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek. Video ZDE.

 

Zdroj: E15.cz

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/spalovny-odpadu-dosahnou-na-penize-z-eu-960946#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/spalovny-odpadu-dosahnou-na-penize-z-eu-960946#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylinkVíce na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/spalovny-odpadu-dosahnou-na-penize-z-eu-960946#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink