Více času na podstatné

Speciální plošiny brzy začnou čistit oceány od odpadků, které se dále využijí

04.06.2015 20:34

Trvalý odkaz na vložený obrázek

Dvacetiletý zakladatel společnosti The Ocean Cleanup oznámil koncem května, že brzy vypustí na hladinu speciální plošiny, které budou sbírat odpadky a čistit tak oceány. Dojde k tomu ve vodách mezi Japonskem a Jižní Koreou u souostroví Tsushima, kde se plošina ukotví a za využití podmořských proudů bude zachytávat odpad.

Plošiny ve tvaru rejnoka, které mají odolat i nepřízni počasí, využívají právě tyto proudy ve svůj prospěch. Ukotvené čisticí systémy o rozpětí ramen dva kilometry (v budoucnu se počítá s rozpětím až 100 kilometrů) tak budou lapat odpadky připlouvající blíže díky oceánským vírům.

Do roku 2020 by měla být schopna sesbírat zhruba 70 milionů kilogramů plastového odpadu. Finanční náročnost projektu by měla činit jen tři procenta z ceny konvenční čisticí metody a bude také daleko rychlejší. Boyan Slat počítá s tím, že projekt nebude jen obecně prospěšný, ale plánuje využití odpadu k prodeji a dalšímu zpracování, což by mělo vynést přes 500 milionů dolarů. To rázem dělá z neziskového projektu výnosný podnik.

 

Zdroj: Aktuálně.cz (Celý článek ZDE)

Foto: https://twitter.com/BoyanSlat/