Více času na podstatné

Společné závěry 1. Česko-polské konference „Výzvy v nakládání s komunálními odpady 2018"

29.05.2018 09:18

Zúčastnění odborníci z Polské a České republiky se shodli na následujících společných závěrech z konference (více informací o konferenci ZDE) v souvislosti s požadavky EU a výzvami cirkulární ekonomiky, a to:

 

 

 

 

I. Zvyšování organické recyklace, včetně valorizace a certifikace kompostu.

II. Zvyšování úrovně recyklace i s využitím automatizace procesů a minimalizace ukládání odpadu na skládky.

III. Přizpůsobení požadavků na zařízení v oblasti BAT (nejlepších dostupných technologií, BAT - Best Available Technology).

 

Hlavními závěry konference pro českou stranu po diskusi v plénu účastníků jsou:

I. Potřebnost nové jednoduché a předvídatelné legislativy, která nebude omezovat jednotlivé způsoby a technologie nakládání s odpady ani tržní principy.

II. Vytvoření sítě automatizovaných třídících zařízení pro nakládání s BRKO (biologicky rozložitelně komunální odpady), výstavba zařízení pro energetické využívání odpadů.

III. Odpady upravovat do podoby prodejných surovin s uplatněním automatického třídění a úpravy. Dosáhnout výroby kvalitního kompostu s uplatněním na půdu.

IV. Ve větší míře, než doposud, využívat veřejné finance (nejen Evropské fondy a SFŽP – Státní fond životního prostředí) pro dovybavení území České republiky technologickými zařízeními pro úpravu, třídění, materiálovou recyklaci i případné termické využití k tomu vhodných upravených odpadů.

V. Aplikací principů oběhového hospodářství vyřešit využití vedlejších energetických produktů z termického využití odpadů (jde především o strusku, popel, odprašky) ve stavebnictví včetně průmyslu stavebních hmot.