Více času na podstatné

Společnost Alza.cz dostala pokutu 1,8 milionu za dlouhodobé porušování zákona o obalech

21.09.2015 15:42

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Praze udělili pokutu 1,8 milionu korun společnosti Alza.cz za porušení zákona o obalech. Firma dlouhodobě neplnila svou povinnost zajistit využití a recyklaci obalů z prodávaných výrobků.

Společnost ALZA se zabývá prodejem baleného zboží spotřebiteli (internetový obchod). Část prodávaného zboží dováží nebo přeshraničně přepravuje. „Přestože v kontrolovaných letech 2012 až 2014 uvedla Alza.cz na trh a do oběhu v Česku asi čtyři tisíce tun obalů, nezajistila jejich využití a recyklaci stanovené zákonem. Tuto povinnost mají všechny subjekty, které uvádí na trh nebo do oběhu balené zboží - dovozci, výrobci. Oproti konkurenci tak výrazně ušetřila náklady spojené se splněním této povinnosti,“ uvedl Václav Beroušek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Praze.

„Smyslem zákona o obalech je, aby odpady z prodávaného baleného zboží nekončily bez užitku na skládkách, ale byly naopak dále využity,“ vysvětlil Lukáš Kůs, vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP.

Internetový obchod nesplnil také další povinnosti, a to přihlásit se do seznamu zpětného odběru nebo využití odpadů na Ministerstvu životního prostředí (MŽP) a posílat průběžně informace o evidenci obalů do celorepublikové databáze ISPOP. „Do seznamu se firma přihlásila až ve čtvrtém čtvrtletí roku 2014, přestože jí tato povinnost vznikla daleko dříve,“ dodal Kůs. Společnost Alza.cz nezaslala na MŽP ani roční výkazy o nakládání s obaly a odpady z obalů. Právě tyto informace jsou pro MŽP nezbytné k pravidelnému vyhodnocování procenta recyklace a využití odpadů z obalů stanovená zákonem.

Alza.cz se proti rozhodnutí ČIŽP odvolala, Ministerstvo životního prostředí však sankci udělenou inspekcí potvrdilo. Firma pokutu uhradila.