Více času na podstatné

Stáhněte část emisních povolenek z EU ETS, vyzývají energetičtí giganti Komisi

28.06.2012 13:25

Třináct velkých evropských energetických firem zaslalo Evropské komisi společný dopis, v němž vyzývají ke stažení 1,4 miliardy emisních povolenek ze systému obchodování. Cílem tohoto kroku by mělo být zvýšení cen uhlíku, které se dlouhodobě potýkají s rekordním poklesem. S podobnými opatřeními však nesouhlasí zástupci energeticky náročných průmyslových odvětví.

Komise proto podle něj ještě před letními prázdninami předloží nový plán, podle kterého by měly aukce povolenek ve třetí fázi EU ETS (2013–2020) probíhat. Zároveň prý exekutiva představí svou dlouhodobou představu o posílení emisního trhu. Na přehodnocení systému obchodování s emisemi se v dubnu na svém zasedání shodli i evropští ministři pro energetiku.

Zástupci energeticky náročných průmyslových odvětví však na výzvu třinácti energetických firem reagovali negativně. Zatímco autoři dopisu se domnívají, že vyšší ceny uhlíku pomohou díky pobídce k investicím zvýšit konkurenceschopnost evropských podniků, zástupci tohoto průmyslového sektoru se naopak obávají, že jejich konkurenceschopnost se sníží. Upozorňují také na to, že výroba by se mohla přesunout do oblastí mimo EU, ve kterých neplatí tak přísná emisní opatření.

 

Celý článek na EurActiv.cz ZDE