Více času na podstatné

Stanovisko ČAOH návrhu zákona o výrobcích s ukončenou životností

26.02.2016 07:33

Podobně jako k návrhu nového zákona o odpadech (více ZDE), nyní Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH) zveřejňila své kompletní připomínky k návrhu zákona o výrobcích s ukončenou životností.

Tento nový zákon má být speciálním zákonem k zákonu o odpadech a bude se týkat následujících vybraných výrobků: elektrická a elektronická zařízení, baterie a akumulátory, pneumatiky a vozidla. S výjimkou vozidel (na něž se nevztahuje zpětný odběr) budou předmětné vybrané výrobky podléhat povinnosti zpětného odběru, které plní povinná osoba (výrobce) buď samostatně, nebo prostřednictvím kolektivních systémů (KS). V současné době fungují v ČR kolektivní systémy na elektrozařízení a baterie. V oblasti zpětného odběru pneumatik se praktická forma kolektivního plnění teprve vyvíjí.  

Dosavadní právní úprava týkající se kolektivních systémů v zákoně o odpadech byla často kritizována z řady důvodu. Těmi nejčastějšími je omezování tržního prostředí a zásadní nedostatek kontrolních mechanismů vůči kolektivním systémům. Mimo jiné přišla opakovaně kritika v tomto směru i od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

 

Dokument ke stažení:

Caoh-pripominky-vvuZ--final-web.pdf [ 332.55 kB ]

Stanovisko ÚOHS ze dne 14.8.2013

dopis-senat---elektronovela.pdf [ 187.82 kB ]

 

 

 

Zdroj: ČAOH