Více času na podstatné

Stanovisko průmyslu k novele zákona o předcházení ekologické újmě

03.11.2017 12:32

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) předložilo začátkem října do meziresortního připomínkového řízení návrh zákona, kterým se mění zákon č. 167/2008 Sb., o předcházení ekologické újmě a o její nápravě a o změně některých zákonů.

Obsahem předkládaného návrhu je jednoznačné vymezení oprávnění neziskových organizací usilujících o ochranu životního prostředí zaručených směrnicí, zejména oprávnění předkládat příslušnému orgánu jakákoli vyjádření  související s případy škod na životním prostředí a požadovat po příslušném orgánu, aby přijal opatření podle směrnice.

 Zároveň bude mít taková organizace výslovně zakotvené právo stát se účastníkem řízení o uložení preventivních nebo nápravných opatření.  Nevládní organizace zaměřené na ochranu životního prostředí budou moci rovněž požadovat, aby byly předem informovány o všech zahájených řízeních o uložení preventivních nebo nápravných opatření.

Svaz průmyslu a dopravy ČR ve svém stanovisku žádá, aby žádost o zahájení řízení měly právo podávat pouze osoby, které jsou ekologickou újmou dotčeny nebo u nichž je takové dotčení pravděpodobné.

 

Dokument ke stažení:

Stanovisko SP ČR