Více času na podstatné

Starý program Zelená úsporám se začíná profilovat do "Zeleného úvěru" s bonusem

13.08.2012 15:26

V polovině roku 2012 jsme Vás informovali, že Ministerstvo životního prostředí začíná chystat novou podobu úspěšného programu Zelená úsporám (více ZDE). Tomáš Chalupa dříve sdělil, že žadatelé o příspěvek na zateplení nebo ekologické topení nebudou mít nárok na dosavadní dotaci ve výši 67 procent celkové investice. Zelená úsporám by se měla proměnit v "příznivou půjčku s bonusem", tedy půjčku s nižším úrokem a dotací. Nový program by měl zahrnovat i veřejné budovy a také novostavby. Modifikace programu by mělo Ministerstvo životního prostředí představit na podzim. Nový program lze pojmenovat "Zelený úvěr".

Dle dnešních informací z Radiožurnálu nebude program nová Zelená úsporám tak štědrý. Měla by to být jakási kombinace úvěru a nevratného bonusu, který by podle předběžných odhadů mohl být ve výši kolem 25 procent nákladů. Fond bydlení si představuje, že úrok by mohl být nastaven od dvou procent, přičemž by se úrok neměnil po celou dobu splácení. Doba splatnosti by činila 30 let. Z půjčky bude možné pokrýt až 90 procent nákladů na úsporná opatření. Podpora by se měla týkat bytových a rodinných domů ale i budov veřejných a to na nové tak i na  rekonstrukce.

 

Zelený úvěr: 90% pokrytí investice půjčkou s úrokem od 2%, splatností 30let a bonusem ve výši 20% nákladů

 

Státní fond rozvoje bydlení předpokládá financování úvěrů z evropských zdrojů, například z evropského projektu na rozvoj měst Jessica. Státní fond životního prostředí vidí zdroj zejména v budoucím prodeji emisních povolenek. ČTK uvádí, že tiskový zástupce MŽP Matyáš Vitík  popřel, že by to znamenalo přesun části peněz získaných prodejem povolenek do fondu bydlení. "Cílem je dosažení vzájemné synergie, maximální možné společné administrace a zároveň eliminovat duplicitu. Avšak postup nepředpokládá, že by MMR využívalo část výnosu z emisních povolenek," uvádějí českénoviny.cz.