Více času na podstatné

Stát chystá dotace na nákup ekologických aut

29.10.2015 08:34

Motoristé v Česku by mohli od poloviny příštího roku získat od státu příspěvek na koupi auta na stlačený zemní plyn (CNG) či elektřinu. Píší to dnešní Hospodářské noviny (HN). Dotaci by zřejmě mohli dostat domácnosti, živnostníci i malé firmy. Výše příspěvku zatím nebyla stanovena. O přesných podmínkách nyní jednají ministerstva životního prostředí (MŽP) a průmyslu a obchodu.

Ministři podle deníku opustili původní představu, že by byl příspěvek na auta na CNG i na elektromobily stejný, a to 40.000 korun. Rozdíl mezi cenou vozů s klasickým pohonem a aut na elektřinu je totiž výrazně vyšší než cenový rozdíl běžných aut a vozů na CNG. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) také HN řekl, že zemní plyn není obnovitelný zdroj, a chtěl by tedy urychlit hlavně rozvoj dopravy na elektřinu.

Podporován bude podle Brabce nákup nových osobních aut a dodávek do hmotnosti 3,5 tuny. Podmínkou bude ekologická likvidace starého vozu a bude také stanovena maximální cena kupovaného auta, aby se nepořizovaly luxusní vozy. Program má být hrazen z poplatků za převod starších neekologických aut, ale celková částka na státní příspěvky také ještě není známa.

 

Původní čláínek HN:

Stát přidá na koupi ekologického auta, na elektromobil možná až 80 tisíc (HN, 29.10.2015)

 

Zdroj: ČTK