Více času na podstatné

Stát nabízí českým firmám 14 milionů korun na mezinárodní technologickou spolupráci, podporovány budou také projekty v oblasti energetiky i čistých technologií

23.04.2013 20:52

Vývoj a inovace technologicky vyspělých výrobků a procesů a podpora spolupráce českých firem se zahraničními protějšky. To je cílem Programu podpory mezinárodní spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest. Dotaci až do výše pěti milionů korun mohou získat české malé, střední i velké podniky, které splní podmínky a budou mít uzavřenou smlouvu s partnerem sídlícím mimo Evropskou unii.

„Spolupráce na mezinárodní úrovni může být pro řadu českých firem finančně nedostupná, snažíme se jim proto toto úsilí usnadnit,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba s tím, že od programu očekává jeho rezort nové patenty, prototypy, inovované výrobky a postupy. „V neposlední řadě se tu ale bavíme také o nových pracovních místech a zvyšování konkurenceschopnosti České republiky,“ dodává.

„Firmy mohou pracovat na mezinárodním projektu tři roky, nejdéle však do konce roku 2016. Dotace budeme vyplácet zpětně, a to ve výši poloviny uznatelných nákladů,“ upřesňuje Petr Očko, pověřený řízením agentury CzechInvest a ředitel sekce fondů EU Ministerstva průmyslu a obchodu, s tím, že se jedná už o druhou výzvu k předkládání přihlášek a program je plně financován ze státního rozpočtu.

Program se zaměřuje na strojírenství, elektrotechniku a elektroniku, informační a komunikační technologie, energetiku, čisté technologie, biotechnologie, lékařské technologie, zemědělské a potravinářské technologie. Výzva byla vyhlášena 18. dubna, zájemci o dotaci mohou zasílat přihlášky do 14. června 2013 (12:00).

 

Program podpory mezinárodní technologické spolupráce

Program je zaměřený na podporu a posílení spolupráce českých technologických podniků všech velikostí se zahraničními partnery ze zemí mimo EU. Jejich společné projekty by měly vést k zavedení či rozšíření technologicky vyspělých výrobků nebo procesů, včetně vývoje software a aplikací.

 

Vyhlášení II. výzvy

Dne 18. dubna 2013 byla vyhlášena II. výzva Programu podpory mezinárodní technologické spolupráce. Přihlášky je možné podávat od stejného data, tj. od 18. dubna 2013. Ukončení příjmu přihlášek je 14. června 2013 ve 12:00 h. Do tohoto termínu žadatelé předloží přihlášku včetně požadovaných příloh agentuře CzechInvest.

Výsledky II. výzvy budou vyhlášeny dne 16. září 2013.

 

Přihlášené projekty by se měly týkat zejména následujících oblastí:

  • strojírenství
  • elektrotechnika a elektronika
  • informační a komunikační technologie
  • energetika a čisté technologie
  • zemědělské a potravinářské technologie, biotechnologie
  • lékařské technologie

 

Kontakt:

Ing. Šárka Zoglauer Šedrlová, tel.: 296 342 864, e-mail: sarka.sedrlova@czechinvest.org

 

Dokumenty ke stažení:

Text programu

Text Výzvy II

Formulář žádosti

Formulář pro finanční plán

Informační leták

 

 

Zdroj: Czechinvest