Více času na podstatné

Státní správa centralizovanými nákupy ušetřila na energiích jednu a čtvrt miliardy korun

15.02.2016 13:46

Českomoravská komoditní burza Kladno pomáhá státní i veřejné správě s centralizovanými nákupy energií. Kumulovaná výše úspor všech resortů od roku 2014 dosáhla jedné a čtvrt miliardy korun a dalších 700 milionů pak ušetřily kraje, města a obce. Na burze se vloni soustředilo přibližně 90 procent burzovních obchodů s fyzickými dodávkami energií.

Na Českomoravské komoditní burze v současnosti nakupují dodávky elektřiny a zemního plynu všechna ministerstva včetně přímo řízených organizací. „Trh s dodávkami energií pro konečné zákazníky jsme otevřeli v roce 2009, kladenská burza byla jeho průkopníkem. Podařilo se nám soustředit významný objem poptávky a nabídky, do konce loňského roku jsme registrovali už 5 340 účastníků obchodování včetně 14 dodavatelů energií. Vzniklo zde vysoce soutěžní a bezpečné prostředí, které umožňuje efektivní nákup energií nejenom firemnímu sektoru, ale i veřejným zadavatelům,“ řekl předseda burzovní komory ČMKBK Pavel Štorkán.

Ministr Jan Mládek vidí v komoditní burze tržní nástroj pro efektivní nákupy energií, je ale podle něj třeba ještě zvýšit transparentnost obchodování. „Je přínosné, že energetickou burzu, které MPO udělilo souhlas k provozování v roce 2002, využívají pro nákupy energií všechna ministerstva. Je však třeba ještě zvýšit transparentnost obchodování a zajistit, aby zákazníci burzy získávali skutečně všechny důležité informace, například o poplatcích a dalších nákladech spojených s obchodováním,“ uvedl po návštěvě ministr Jan Mládek.   

Na kladenské komoditní burze nakupuje dodávky energií také 200 firem, většina krajů, stovky měst a obcí a jimi zřizované organizace a společnosti. Jen v roce 2015 se na tomto trhu uzavřelo 6 814 kontraktů na dodávku 6,301 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny a plynu v hodnotě 4,389 miliardy korun. Od otevření trhu s energiemi pro konečné odběratele uzavřela ČMKBK více než 29 tisíc kontraktů na dodávky téměř 24 milionů megawatthodin elektřiny a plynu v hodnotě přesahující 19 miliard korun.

Oblast komoditních burz je ve společné gesci Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva zemědělství s tím, že pro průmyslové komodity je MPO dozorovým orgánem.