Více času na podstatné

Stavba spalovny u Plzně má začít na jaře 2013. V Jihlavě se také pokročilo.

30.05.2012 13:00

Stavba spalovny u Plzně začít na jaře 2013

Stavba spalovny komunálního odpadu u Plzně za více než dvě miliardy korun má začít příští rok v dubnu nebo v květnu. Do podzimu bude mezi třemi uchazeči vybraný dodavatel stavby a ihned poté požádá investor, Plzeňská teplárenská, město jako jediného akcionáře o definitivní rozhodnutí, zda má zařízení, produkující elektřinu a teplo, na skládce v Chotíkove u Plzně skutečně stavět. ČTK to uvedl generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Investoři se snaží získat evropskou dotaci, o kterou teplárna požádala loni v červnu. Podnik je v druhém kole výběru generálního dodavatele, začátkem května dostal nabídky od tří firem, které zůstaly v užším výběru 12 kandidátů. Jde o Vítkovice Power, ČKD diz a SMP Praha, kterých cenové nabídky se pohybují od 2,2 miliardy do 3,1 miliardy korun. Drápela má zájem o to, aby stlačili cenu na dvě 2,1 miliardy . Až po výběru dodavatele si teplárna nechá od města jako jediného akcionáře definitivně schválit, zda se do stavby má pustit.

Stavba má již od února zpracovanou tzv.. "Velkou EIA" (posouzení vlivu stavby na životní prostředí), na začátku března bylo zahájeno územní řízení a teplárna dokončuje dokumentaci pro stavební povolení. Zařízení, které má ročně zpracovat 95.000 tun odpadu, mít podle Drápelu všechny dokumenty připravené ke stavbě v březnu 2013, se spuštěním provozu v roce 2015.

Spalovna by měla patřit v evropském měřítku k menším zařízením, ročně by měla nahradit 80.000 tun hnědého uhlí spalovaného v městské teplárně.

 

Pokročení s přípravou spalovny v Jihlavě

Pokračování příprav na stavbu velké spalovny komunálního odpadu na Vysočině schválilo 15 největších měst i kraj. V polovině května se záměrem jako poslední zabývalo zastupitelstvo v Pacova. Nyní se bude chystat další dokumentace potřebné pro stavbu i osvětové akce pro veřejnost. ČTK to uvedl cen kraje Zdeněk Ryšavý (ČSSD). Další kroky ale chystá i ekologické sdružení Arnika, které chce vzniku zařízení na spalování 150.000 tun odpadků ročně zabránit.

Český internet uvádí, že podle dosavadních představ obcí a kraje by spalovna asi za tři miliardy korun mohla v Jihlavě vzniknout do roku 2018. Z odpadu bude vyrábět teplo a elektřinu. Podle Ryšavého je nyní třeba vybrat nejlepší lokalitu, upřesnit náklady na stavbu a zjistit, kde by se daly sehnat peníze. Jedním ze zvažovaných zdrojů jsou evropské fondy.

Proti spalovně v Jihlavě několikrát protestovali aktivisté ze sdružení Arnika, podle kterých je to zbytečný projekt. Zlepšit prý třeba recyklaci odpadů.

V nejbližších měsících by se samosprávy na Vysočině měly dohodnout na vytvoření společného subjektu, který se bude o vznik spalovny dál starat. Ve hře je několik variant, mohla by to být akciová společnost, i sdružení právnických osob. Kromě obcí by se mohl na investici podílet i soukromý kapitál. "Samosprávy by však měly mít rozhodující slovo. Děláme to nejen proto, abychom si vyřešili problém s odpady, ale také abychom udrželi rozumné ceny pro občany," uzavřel cen kraje Ryšavý.

 

Zdroj: odpady-portal.sk (částečně upraveno)