Více času na podstatné

Stovky tun odpadu, které by pomohly v zimních měsících vytápět Brno, leží na skládkách

27.02.2018 10:32

Tento týden Brno zasáhly arktické mrazy, které se na území České republiky mají udržet až do začátku března. V tomto období Teplárny Brno výrazně navyšují výrobu tepelné energie pro brněnské domácnosti. Významnou úlohu přitom hraje i městská společnost SAKO, která během roku dodává do sítě brněnské CZT teplo vyrobené z odpadu a to ve formě páry a horké vody. V létě, kdy mají brněnské Teplárny odstávku, se společnost SAKO stává základním zdrojem tepla pro celé město. V zimních měsících potom pro Brno zajistí celou třetinu spotřebovaného tepla.

„Aktuálně naše zařízení na energetické využívání odpadu pracuje na plný výkon a zásoby odpadu k výrobě energie nám tak začínají docházet. V následujících týdnech by to mohlo znamenat, že pro nedostatek odpadu budeme nuceni výkon zařízení snížit a dodávat tak do brněnských domácností méně energie,“ uvedl ředitel společnosti SAKO Ing. Karel Jelínek.

Stovky tun energeticky využitelného odpadu přitom leží na skládkách v okolí Brna. „Ukládání odpadu na skládky je pouze levným a společensky nejméně efektivním řešením, které přesouvá problém na další generace. Kdyby byl tento odpad využit v zařízeních na energetické využívání odpadu, nemusel by se rozkládat v zemi a ničit naše životní prostředí a navíc by se z něj uvolnila čistá energie, kterou umíme distribuovat k odběratelům,“ uvedl Karel Jelínek. V České republice se přitom na skládky ukládá více než 85 % veškerého vyprodukovaného směsného komunálního odpadu, ze kterého by se mohla vyrábět energie tepelná i elektrická při zajištění úspor primárních neobnovitelných zdrojů surovin a energií.

Teplo vyrobené v zařízení na energetické využívání odpadu je také levnější než to, vyrobené v teplárnách ze zemního plynu, který je také primárním neobnovitelným zdrojem energie. Přitom z nepotřebného a nepoužitelného odpadu dnes umíme vyrobit teplo o stejných parametrech jako Teplárny a to environmentálně přijatelnou a ekonomicky výhodnou cestou. Jen je potřeba ho vnímat jako surovinu a ne jako nevyužitelný odpad, kterého se zbavíme zasypáním do země.

 

Zdroj: SAKO Brno, a.s.