Více času na podstatné

Středočeši mohou využít až 60 tisíc korun dotace na výměnu kotle. Druhá kotlíková výzva s alokací 80 milionů korun v tomto kraji startuje v září.

05.08.2014 14:28

Ministerstvo životního prostředí a Středočeský kraj se na celkové částce 80 milionů korun budou podílet stejným dílem. Žadatelé mohou získat maximální dotaci 60 tisíc korun na výměnu starého kotle za nový ekologický. V Středočeském kraji je tímto podepsána v pořadí druhá výzva. Zkušenost z loňské premiéry je zcela pozitivní, dotace byly vyčerpány 912 podanými žádostmi po třech dnech od vyhlášení výzvy.

Ministr životního prostředí Richard Brabec podepsal devátou výzvu pro předkládání žádostí o poskytnutí dotace ze Společného programu na podporu výměny kotlů. Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.

„Zpráva o životním prostředí v ČR hovoří jasně - struktura vytápění domácností ovlivňuje kvalitu ovzduší v prostředí, kde se lidé bezprostředně pohybují. Emise z lokálních topenišť jsou oproti emisím z velkých spalovacích zařízení o to nebezpečnější, že jsou vypouštěny přímo do prostředí, kde se obyvatelstvo zdržuje. Z komínů nízkých budov, nejčastěji rodinných domů, se znečišťující látky nestačí rozptýlit v ovzduší a lidé tyto látky dýchají přímo. Díky nedokonalému spalování pevných paliv vznikají karcinogenní látky, které se podílejí na řadě zdravotních problémů obyvatel – nárůstu nemocnosti zejména v podobě zvýšeného výskytu kardiovaskulárních nemocí, nádorových onemocnění, respiračních potíží a nemocí dýchacích cest. Ministerstvo životního prostředí se proto snaží měnit stav ovzduší takzvanými kotlíkovými dotacemi, v této chvíli i ve Středočeském kraji, ale do budoucna zvažuje také možnosti kontrol v domácnostech, uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

V programu byly doposud vyhlášeny společné výzvy v Moravskoslezském, Středočeském, Ústeckém, Královehradeckém a Plzeňském kraji. Všechny výzvy byly z důvodu vysokého zájmu obyvatel zcela vyčerpány.

Příjem žádostí v rámci deváté výzvy pro předkládání žádostí o poskytnutí dotace ze Společného programu na podporu výměny kotlů bude zahájen 8. září 2014. Administrace předložených žádostí bude rozdělena rovným dílem mezi Státní fond životního prostředí České republiky a kraj.

Podmínky podpory se neliší od dříve vyhlášených výzev. Žadatelé si tak budou moci za likvidaci starého kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním pořídit účinný kotel na tuhá paliva s automatickým přikládáním, zplyňovací kotel nebo kotel na plynná paliva. Výše podpory se liší v závislosti na typu nového zařízení a pohybuje se v rozsahu od 15 tisíc korun za atmosférický plynový kotel až do 60 tisíc korun za kotel na tuhá paliva s automatickým dávkováním paliva dosahující 4. emisní třídy dle normy ČSN EN 303-05.

Žádosti se budou podávat osobně na podatelně Krajského úřadu Středočeského kraje. Veškeré materiály související s výzvou budou uveřejněny na webových stránkách Státního fondu životního prostředí České republiky nebo Krajského úřadu Středočeského kraje.

 

Zdroj: MŽP