Více času na podstatné

Středočeský kraj navýšil dotace na výměnu kotlů

15.09.2014 14:35

Celkem o 2 milióny 732 tisíc korun z rozpočtu Středočeského kraje byla rozhodnutím radních v pondělí 15. září 2014 navýšena dotace na výměnu starých kotlů za nové ekologické. Krajští radní odsouhlasili uzavření dodatku dohody s Ministerstvem životního prostředí ČR a Státním fondem životního prostředí, který toto navýšení dotace zajišťuje.

Vzhledem k obrovskému zájmu Středočechů o finanční příspěvky na výměnu kotlů, kterých bylo krajem ve druhém kole tzv. kotlíkových dotací přijato celkem 1579. To představuje finanční nárok na poskytnutí dotace o 5 miliónů 465 tisíc korun více, než bylo původně s ministerstvem nasmlouváno (80 milionů Kč). „Proto se Středočeský kraj rozhodl navýšit dotaci ze svého rozpočtu a uspokojit veškeré žadatele. Z částky 5 milionů 465 tisíc korun uhradí kraj ze svého rozpočtu 2 milióny 732 tisíc a zbytek ministerstvo se Státním fondem životního prostředí,“ vysvětlil středočeský hejtman Miloš Petera.

„Ukončení výzvy na kotlíkovou dotaci bylo pro nás skutečně překvapivě velice rychlé. Finanční prostředky ve výši 80 miliónů korun byly zcela vyčerpány již v 9:30 dopoledne dne 9. září 2014, ale až do 16:00 musel podle platných pravidel příjem žádostí probíhat. Proto bylo z naší strany rozhodně vhodné finanční prostředky vyčleněné na kotlíkovou dotaci navýšit,“ připomněl situaci při příjmu žádostí náměstek hejtmana pro oblast životní prostředí a zemědělství Marek Semerád.

Druhé kolo tzv. kotlíkových dotací odstartoval Krajský úřad Středočeského kraje 8. září 2014. Jde o společný program Středočeského kraje a Ministerstva životního prostředí ČR na podporu výměny starého kotle za nový ekologický v domácnostech na území kraje. „Jsem moc rád, že o kotlíkové dotace je tak velký zájem. Očekávám, že program na výměnu kotlů přinese našemu kraji zlepšení kvality ovzduší. Zvláště výrazné zlepšení vzduchu bychom měli zaznamenat v menších obcích. Právě v nich se v současné době lokální topeniště nejvýrazněji podílejí na znečišťování životního prostředí,“ řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Zájem o druhé kolo dotací byl větší, než byl v prvním kole v roce 2013. Tehdy Středočeský kraj přijal 912 žádostí a na pořízení nových kotlů si lidé rozdělili 40 milionů korun.


Související článek:

Středočeši vyčerpali dotaci na výměnu kotlů v rekordním čase. MŽP může ještě poskytnout nějakému kraji 15mil. Kč! (9.9.2014)