Více času na podstatné

Středočeský kraj připravuje kotlíkové dotace, v ústí konečné rozhodnutí zatím nepadlo

14.02.2013 14:08

Po Moravskoslezském chce podpořit nákup nových kotlů pro domácnosti i Středočeský kraj. Vedení Ústeckého o tom uvažuje, napsal dnes portál Českápozice.cz. Střední Čechy patří společně s Ústeckým a Moravskoslezským krajem k nejvíce znečištěným. Celkové emise tuhých látek za období 2001 až 2010 se neustále zvyšovaly, a to zejména kvůli nárůstu dopravy, která v uvedeném období vzrostla o 63 procent. Významný podíl na znečišťování mají i takzvaná lokální topeniště v domácnostech. Hlavní město Praha podporuje výměnu kotlů již od roku 1994.

 

Středočeský kraj

„Chceme na tuto formu podpory nějaké peníze sehnat a ve spolupráci se SFŽP na výměnu starých kotlů přispívat,“ uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Středočeského kraje Marek Semerád, kterého v následujících dnech čeká jednání s fondem. Program by rád spustil ještě letos. Konkrétní peníze však zatím nemá vyčleněné ani ministerstvo, ani kraj.

Střední Čechy patří společně s Ústeckým a Moravskoslezským krajem k nejvíce znečištěným. Celkové emise tuhých látek za období 2001 až 2010 se neustále zvyšovaly, a to zejména kvůli nárůstu dopravy, která v uvedeném období vzrostla o 63 procent. Významný podíl na znečišťování mají i takzvaná lokální topeniště v domácnostech. Tento typ znečištění narůstá i proto, že se lidé vlivem špatné ekonomické situace vracejí od vytápění plynem k tuhým palivům. Výjimkou není ani spalování odpadu.

Středočeský kraj se v kategorii malých zdrojů (lokálních topenišť) řadí na první místo mezi ostatními regiony v České republice.

 

Ústecký kraj

Konečné rozhodnutí ale dosud nepadlo. „Další postup bude záviset na rozhodnutí nově zvolené politické reprezentace Ústeckého kraje i obměněného vedení ministerstva, ale zejména na dostupnosti finančních zdrojů na obou stranách. Zároveň však bude třeba ještě vyhodnotit efektivnost předpokládaných nákladů takového programu vzhledem k množství takto snížených emisí,“ uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

 

Praha

Hlavní město Praha výměnu kotlů, ale i další systémy vytápění a ohřevu vody v domácnostech podporuje z rozpočtu v rámci „Programu Čistá energie Praha“ již řadu let. Program odstartoval v roce 1994 a jeho cílem bylo vytěsnit vytápění pevnými palivy z území města. V prvních letech byly každoročně podpořeny tisíce projektů a vynaloženy desítky milionů korun. Další dotační výzva se očekává na jaře. Další dotační výzva se očekává na jaře.

 

 

Zdroj: Českápozice.cz (Celý článek "Schyluje se k velké kotlíkové revoluci?" čtěte ZDE)