Více času na podstatné

Středočeský kraj zmapuje situaci zásobování pitnou vodou v kraji

22.01.2016 08:15

Analýzu, která prověří stávající zásobování obyvatel pitnou vodou a zjistí potenciální možnosti propojení vodárenských soustav tak, aby mohlo dojít k optimální distribuci vody v období sucha, si v letošním roce nechá vypracovat Středočeský kraj. Reaguje tím na vyhodnocení vlivu loňského sucha na vodní zdroje určené pro zásobování pitnou vodou s cílem připravit opatření ke zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody.

„V našem regionu se nepříznivý vývoj hydrologické situace projevuje již delší dobu. V některých povodích dochází k vysychání vodních toků. Typickým příkladem je povodí Rakovnického potoka, kde z dlouholetých pozorování vyplývá, že zde dochází ke značnému poklesu průměrného průtoku. Od roku 1980 pak došlo k poklesu průtoku o 40 až 60 procent. Potvrzen je rovněž klesající trend hladiny podzemních vod. Máme tak před sebou důležitý úkol minimalizovat negativní dopady sucha a nedostatku vody jak pro lidskou spotřebu, tak pro účely hospodářství a zemědělství,“ konstatoval hejtman Miloš Petera.

Připravovaná analýza zároveň zhodnotí i stávající kapacity pro případné nouzové zásobování pitnou vodou. Zhodnoceny budou též dopady vypouštění odpadních vod do vodních toků v období hydrogeologického sucha a budou doporučena opatření vedoucí k minimalizaci negativních vlivů. Analýzu pro Středočeský kraj zpracuje pražská společnost Vodohospodářský rozvoj a výstavba, a. s.

„Do budoucna chceme prosazovat takovou koncepci zásobování pitnou vodou na území kraje, která bude eliminovat zejména rizika nedostatku pitné vody. Výstupy analýzy chceme využít i k operativnímu řešení situací sucha při zásobování pitnou vodou ze strany samosprávy a státní správy,“ poznamenal hejtman.