Více času na podstatné

Středočeský podpoří měření kvality ovzduší ve stanicích na Kladensku a v Mladé Boleslavi

12.02.2015 14:35

Středočeský kraj podpoří měření kvality ovzduší v Kladně a v Mladé Boleslavi. Rada kraje se na svém jednání dne 9. února 2015 zabývala sledováním kvality ovzduší ve středních Čechách a rozhodla, že i nadále finančně podpoří měření imisí v nejrizikovějších lokalitách. „Na měření na Kladensku radní vyčlenili z rozpočtu Středočeského kraje na letošní rok 670 tisíc korun, monitoring v Mladé Boleslavi bude kraj stát 50 tisíc korun,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Podle dat z dlouhodobého imisního monitoringu ovzduší je oblast Kladna každoročně kvůli překračování imisních limitů pro arzén a polétavý aerosol vyhlašovaná Ministerstvem životního prostředí ČR jako oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší. „Měření ovzduší je nepřetržitě provozováno od roku 1982 ve stanici Buštěhrad a od roku 1985 ve stanicích Kladno-Vrapice a Stehelčeves,“ vysvětlil Marek Semerád (ČSSD), náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Také ovzduší v Mladé Boleslavi je dlouhodobě zatěžováno vysokými koncentracemi suspendovaných prachových částic. „Při nepříznivých meteorologických a rozptylových podmínkách zejména v zimních měsících, dochází k překračování imisního limitu u polétavého prachu,“ doplnil Marek Semerád.

Pokud by stanice Buštěhrad, Kladno-Vrapice, Stehelčeves a Mladá Boleslav byly z důvodu nehrazení nákladů na provoz uzavřeny, nebylo by možné dodržet časovou řadu měření s možností objektivně popsat kvalitu ovzduší v regionech, které patří mezi nejvíce zatížené v kraji.

Zlepšení kvality ovzduší ve středních Čechách je jednou z priorit současného vedení Středočeského kraje. „Náš kraj paří mezi ty, které mají nejvíce znečištěné ovzduší v České republice. Snažíme se podle svých možností dělat vše pro to, abychom situaci zlepšili. Například jsme již podruhé ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí poskytli dotace na výměnu starých kotlů za nové, moderní, které do ovzduší nevypouštějí téměř žádné škodlivé látky,“ dodal hejtman Miloš Petera.

 

Zajímavost:

Nad Mladou Boleslaví se ve středu vznášela na dálku řízená vzducholoď, která ve městě mapovala původ znečištění ovzduší. Měření má potvrdit podobný průzkum z roku 2013, kdy se zjistilo, že většinu nadlimitních částic vyprodukovala lokální topeniště, zejména spalování dřeva. Vzducholoď se bude nad městem vznášet ještě v noci na čtvrtek a podle potřeby i ve čtvrtek. Vzducholoď měří zplodiny ve výšce od 40 do 500 metrů a umožňuje tak zjistit, jaká koncentrace kterých zplodin je v různých výškách. Vzducholoď monitoruje ovzduší nad Severním sídlištěm, zalétává nad automobilku Škoda Auto a k dálnici. Při posledním měření odborníci zjistili, že asi 50 procent nadlimitních částic tvoří spalování dřeva, 30 procent pak spalování uhlí. Zbytek tvořila hlavně doprava a průmysl. Náklady na projekt ve výši 72.000 korun zaplatilo město. Výsledky měření by měly být známy do konce března.