Více času na podstatné

Studie: Nejen semafory zdržují, škodí ekonomice ale i životnímu prostředí

28.01.2016 07:03

Semafory na silnicích neprospívají ekonomice. K takovému závěru dospěl výzkum londýnského think-tanku Institute of Economic Affairs. Dvouminutové zdržení na červenou znamená roční ztrátu přibližně 16 miliard liber, což představuje jedno procento britského HDP.

Podle šéfa institutu se trend v instalování světelné signalizace na cestách v poslední době rozšířil do míst, kde neslouží svému účelu a má spíše negativní dopad jak na ekonomiku, tak na životní prostředí i bezpečnost silničního provozu.

I když bylo právě životní prostředí před lety důvodem, proč se na tak rozsáhlé řízení provozu přistoupilo, dnes se podle studie IEA ukazuje, že podobná opatření příliš ekologická nejsou. Řidiči totiž musí kvůli retardérům nebo semaforům buď prudce brzdit nebo zrychlovat, což vede k většímu hluku, vyšší spotřebě paliva a ve finále k ne právě nepatrným dopadům na lidské zdraví.

Nešťastné dopady na ostatní účastníky silničního provozu má také infrastruktura pro cyklisty na silnicích, pomalé zóny v městských oblastech a také přednostní silniční pruhy pro autobusy.

Korigující prvky v dopravě navíc tím, že na ně spoléháme, zmenšují naši sociální přirozenost a ničí individuální zodpovědnost. „Řidiči na ně spoléhají víc než na svůj osobní úsudek,“ píše se ve správě.

V Anglii přibylo za posledních patnáct let neuvěřitelných pětadvacet procent semaforů.

 

 

Zdroj: iDNES.cz (Semafory zdržují a škodí ekonomice, tvrdí britský ekonomický institut)