Více času na podstatné

Studie OSN: Snížení globálního oteplování by mohlo přinést nárůst světového HDP až o 10 procent

18.11.2016 08:43

Omezení růstu průměrné teploty na zemi na 1,5 stupně celsia, cíl pařížské dohody o klimatu, by zabránilo ekonomickým ztrátám v rozsahu 12 bilionů dolarů (304 bilionů Kč), neboli deseti procent světového HDP. Sdělila to ve středu OSN. Podle její studie, zveřejněné na klimatické konferenci v Marrákeši, by se ale do roku 2050 musely zrušit emise uhlíkových plynů a celý svět by přešel na obnovitelné energie. Podle studie je taková změna dosažitelná. Pokud by se povedla, vzniklo by do roku 2030 o 68 procent více pracovních míst napojených na energetiku a 1,1 miliardy lidí bez elektřiny by měla přístup k čisté energii. To by vedlo ke značnému rozvoji. Na klimatické konferenci v Marrákeši se jedná o finanční a technologické pomoci chudým zemím. Pokud by se všechny země držely závazku snižování globálního oteplování, byla by obnovitelná energie v roce 2050 levnější pětkrát nebo i více, uzavírá studie.

 

Mohlo by Vás zajímat:

  • Rok 2016 bude velmi pravděpodobně nejteplejším od doby, co existují záznamy. Oznámila to v pondělí Světová meteorologická organizace (WMO). Předběžné údaje shromážděné za prvních devět měsíců letošního roku ukazují, že průměrná globální teplota je letos 1,2 stupně nad úrovní před průmyslovou revolucí.  Teploty zůstanou podle WMO vysoké i v závěru letošního roku, a rok 2016 tak překoná rok loňský, který byl také rekordní. Vliv na zvyšování teplot má nebezpečný klimatický jev zvaný El Niňo, nejvýznamnějším faktorem jsou ale stále emise skleníkových plynů. WMO je agenturou OSN.
  • Ku příležitosti COP22 summitu OSN v Marrákeši, městě v jižní části Maroka, byl spuštěn první bikesharing jakožto první systém sdílení kol na africkém kontinentu. Ve spolupráci s místní marockou firmou vytvořili na území města Marrákeš síť deseti dokovacích stanic s kapacitou 300 jízdních kol k dispozici. Medina Bike je jeden z posledních marockých aktivních kroků, který si vzal za cíl snížit spotřebu fosilních paliv v zemi. Maroko jako přímořská země s pobřežím dlouhým 3 500 kilometrů, kde se nachází většina jejích ekonomických aktivit, má na vylepšení globálního klimatu pochopitelný zájem, a proto se na zlepšení klimatického stavu pracuje i v dalších oblastech, které s tím souvisí. Maroko se například zavázalo do roku 2030 vygenerovat 52 % energie z obnovitelných zdrojů a roku 2018 bude dokončen projekt Noor Solar Power Station, který by se měl stát největší koncentrací solárních panelů na světě.

  • Čína odmítla tvrzení nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, že globální oteplování je podvod, který si vymyslel Peking, aby poškodil americké hospodářství. Náměstek čínského ministra zahraničí Liou Čen-min na klimatické konferenci v Marrákeši připomněl, že to byli Trumpovi republikánští předchůdci Ronald Reagan a George Bush starší, kdo před téměř třemi desetiletími byli jedněmi z iniciátorů mezinárodních jednání o klimatických změnách.

 

 

Související články:

V Maroku dnes začala klimatická konference OSN (7.11.2016)