Více času na podstatné

Švédsko zamýšlí postavit dva nové jaderné reaktory. Bulharsko znovu oživilo svůj jaderný program.

28.08.2012 07:52

Švédský jaderný operátor ohlásil záměr vybudovat dva nové reaktory

Švédská energetická společnost Vattenfall podala začátkem srpna žádost o povolení výstavby až dvou nových jaderných reaktorů. Švédský úřad pro jadernou bezpečnost odhaduje, že příprava nových regulí pro výstavbu jaderných reaktorů potrvá minimálně do roku 2014. Reaktory, které ve Švédsku zajišťují asi 40 % energie, se po roce 2025 začnou blížit konci své životnosti a bude třeba jejich výkon nahradit. Vattenfall svou žádostí prolamuje ledy dlouholetého zákazu výstavby nových reaktorů. Dle platné legislativy je teprve od roku 2010 možné postavit nový zdroj jako náhradu za dosluhující.

Švédsko prošlo ve vztahu k jaderné energetice bouřlivým vývojem. Prvotní boom (v 70. letech byly postaveny a spuštěny 4 reaktory) vystřídaly po roce 1980 protijaderné nálady, které vyvrcholily v rozhodnutí postupně uzavřít všechny reaktory do roku 2010. Výměnou za uzavření dvou reaktorů v blízkosti hranic s Dánskem švédští politici v roce 1997 odstavení jaderných elektráren oddálili až na dobu ukončení jejich životnosti.

Švédská energetika je založena primárně na vodních zdrojích (až 50 %, v závislosti na počtu srážek) a jádru (40 %). Dle dlouhodobé energetické koncepce by Švédsko chtělo v roce 2050 dosáhnout energetické výroby zcela bez emisí skleníkových plynů.

 

Bulharsko si najalo Westinghouse pro projekt třetího bloku v Kozloduji

Bulharsko znovu oživilo svůj jaderný program. Vláda si najala americkou společnost Westinghouse, aby připravila návrh na vybudování třetího bloku v elektrárně Kozloduj. Přitom jen v březnu musela odložit plány na výstavbu nové jaderné elektrárny v Belene, protože se jí nepodařilo získat pro projekt zahraniční investory.

Bulharsko je jednou z hrstky zemí Evropské unie, které se ani po loňské havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima nevzdali myšlenky na výstavbu nových reaktorů. Společnost Westinghouse, ve které má kontrolní balík japonský koncern Toshiba, porazila v tendru o vypracování návrhu francouzskou firmu Areva, a konsorcium firem Mitsubishi, WorleyParsons a Risk Engineering. Westinghouse má předložit vládě v Sofii odhad nákladů na výstavbu třetího bloku v Kozloduji a také plán jak využít v tomto bloku reaktor s kapacitou 1000 megawattů, který postavila ruská firma Atomstrojexport pro Belene.

Nový projekt bude mít celou škálu dodavatelů iz dalších jako nukleárních odvětví. Bulharsko se vzdalo plánů na výstavbu nové elektrárny v Belene, protože nezískalo dostatek zahraničních investorů. Rusko mělo sice zájem financovat projekt za 10 miliard eur, ale kabinet v Sofii měl obavy, že by tím Moskva získala kontrolu nad jadernými elektrárnami v balkánské zemi.

 

Zdroj: Atominfo.cz (Informační servis ČNS), energie-portal.sk