Více času na podstatné

Světového ekologického oskara získala čistička odpadních vod a projekt napravující erozi

20.01.2016 08:41

Nejlepší ekologické projekty světa za rok 2015 pocházejí z Etiopie a Íránu. Poprvé v historii měla ve finále zastoupení také Česká republika. Projekt hotelu a vinařství Galant bohužel sice v konkurenci neuspěl, nicméně i tak jde o velký úspěch a dobrou propagaci Česka ve světě.

V aktuálním 15. ročníku soutěže Energy Globe Award, která je určená nejlepším ekologickým projektům, si sošku pro celkového vítěze a za nejlepší světový projekt odneslo město Teherán a jeho čistička odpadních vod. „Jde o největší odpadní čističku na Blízkém východě, která kromě čisté vody zásobuje město Teherán také elektrickou energií a teplem. Stále jsou přitom v provozu pouze čtyři z celkem osmi plánovaných částí této čističky. Proto se produkce vody, tepla i elektřiny ještě výrazně zvýší," vysvětluje Jitka Ničová ze společnosti E.ON Energie, která u nás pořádá národní kolo této soutěže.

Druhý vítězný projekt za rok 2015 pochází z Etiopie a usiluje o nápravu eroze vyskytující se ve vesnicích a odlehlých částech této země. „Cílem projektu je opět zalesnit vybrané části této země. Organizace Green Ethiopia, která celou akci zaštítila, zásobuje sazenicemi místní obyvatele, ti je pak sázejí primárně v kopcích v okolí svých polí a domovů," vysvětluje Ničová. Po vysázení tak vznikají celé lesy, které zase zpřístupňují nové zdroje vody, a tím opětovně umožňují vysázení ovocných stromů nebo zeleniny. V konečném důsledku obyvatelé získávají nové zdroje vody i potravin. Do dnešního dne bylo podobným způsobem v Etiopii vysázeno přes 16,7 milionů stromů na ploše 2 139 hektarů.

Do světového finále, kterého se zúčastnilo pouhých 15 z celkem 2 000 přihlášených projektů, postoupil vůbec poprvé také český zástupce. Projekt hotelu a vinařství Galant zvítězil v roce 2013 v českém kole soutěže zvaném E.ON Energy Globe Award ČR, když jeho majitel Jiří Marian dokázal chytrým způsobem snížit provozní náklady i ekologickou stopu svého podnikání. Tuzemský zástupce byl v rámci světového finále zařazen do kategorie Vzduch, v níž ale nakonec uspěl projekt společnosti Coop. Ta ve Švýcarsku využívá pro zavážení zboží do svých prodejen elektřinou poháněné kamiony a další ekologické způsoby dopravy.

Noví držitelé světových ekologických oskarů byli představeni v íránském Teheránu, kde se uskutečnilo již 15. finále soutěže Energy Globe Award, do níž je zapojeno 177 zemí světa. Soutěž Energy Globe Award určená nejlepším ekologickým projektům, které chrání životní prostředí a spoří energii, funguje již od roku 1999.

Do nového 8. ročníku E.ON Energy Globe Award ČR je možné se přihlásit do 15. dubna 2016. Přihlášku najdete ZDE.

 

Související článek:

Český energetický projekt se poprvé dostal do světového finále! (12.1.2016)