Více času na podstatné

"Světový energetický výhled 2013" bude prezentován 7. ledna v Praze

31.12.2013 07:25

Světový energetický výhled 2013, prestižní dokument Mezinárodní energetické agentury obsahující shrnutí a analýzu vývoje v oblasti světové energetiky, bude prezentován dne 7. ledna 2014 hlavním ekonomem Agentury Fatihem Birolem v Praze.

Program listopadového bienálního zasedání ministrů Mezinárodní energetické agentury při OECD se zabýval aktuální analýzou světové energetické politiky. Ve spolupráci s představiteli třiceti světových energetických společností (letos i vč. představitelů ČEZ a.s.) posuzovali účastníci klíčové prvky stavu a možného vývoje světového energetického sektoru. Vedle tradiční pozornosti ropné a plynárenské problematice se diskuse soustředila i na otázky konkurenceschopnosti, rozvojové dimenze, energetické bezpečnosti a přizvání k hlubší kooperaci s dalšími klíčovými světovými energetickými hráči jako je Čína, Brazílie, Jihoafrická republika, Inde, Indonésie či Ruská federace.

Pilířem diskuse se stala analýza dění ve světové energetické politice obsažená v prestižním World Energy Outlook 2013 (Světový energetický výhled). O jeho obsahu, klíčových nálezech a doporučeních podrobněji na www.worldenergyoutlook.org či ve stručné podobě na www.iea.org/media/executivesummaries/WEO_2013_ES_English_WEB.pdf.

Česká republika se poprvé zařadila mezi ty země, kde bude obsah Světového energetického výhledu přiblížen nejen odborné energetické veřejnosti ale i české politické reprezentaci. V gesci rezortu průmyslu a obchodu a ve spolupráci s rezortem zahraničních věcí a Senátem Parlamentu České republiky se tak stane 7. ledna 2014. Program vystoupení hlavního ekonoma Mezinárodní energetické agentury F. Birola předpokládá i vystoupení před českou novinářskou komunitou.

Mezinárodní energetická agentura je institucionálním vyjádřením Mezinárodního energetického programu přijatého v polovině 70. let minulého století jako reakce průmyslově nejvyspělejších zemí na první ropnou krizi. Po letošním přistoupení Estonska sdružuje již 29 průmyslově vyspělých zemí. Z jejího původního cíle koordinace řešení krizových situací na světových trzích ropy patří v současnosti k jádru jejích programových aktivit problematika energetické bezpečnosti, energetické účinnosti či otázky energetického výzkumu a energetických technologií. Sdílení informací, statistik, výzkumu a technologických poznatků jsou široce respektovány.

Prestižní disciplínou jsou pravidelné hloubkové přezkumy energetické politiky jednotlivých členských států. ČR absolvovala tento Přezkum v roce 2010 a jeho závěry jsou inspirací pro další obsahové zaměření aktualizované státní energetické politiky.

 

Zdroj: MPO