Více času na podstatné

Systém standardizace by měl být podporou, nikoliv překážkou rozvoje průmyslu v ČR

24.05.2017 08:14

Standardizace a technické normy představují pro průmyslově orientovanou českou ekonomiku (32,3 %) klíčový prvek podnikatelského prostředí. Vývoj standardizace u nás v posledních letech však prostředí pro rozvoj podnikání a průmyslu příliš nevytvářel: chybí kvalitní překlady řady mezinárodních a evropských norem, zajištění financování normotvorné činnosti či větší zapojení uživatelů norem do rozhodování o prioritách standardizace a Plánu (rozvrhu) technické normalizace. Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě poukazuje na tyto a další problémy a požaduje koncepci standardizace, která pomůže reagovat na moderní trendy a vyřeší požadavky firem.

Dnes by se měl v PSP ČR schvalovat pozměňovací návrh k zákonu č. 90/2016 Sb., o posuzování shody, který mění zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, který by dle předkladatelů měl řadu překážek odstranit (ve druhém čtení). Svaz doufá, že návrh pomůže zlepšit současný systém standardizace.

„Bohužel potřeba kvalitního systému technické normalizace nebyla v minulosti ze strany státu akcentována. Systém standardizace možná i kvůli svému technickému pojetí, složitosti a neatraktivnosti tak byl do značné míry opomíjen. Například míra překladu přejatých norem již poklesla na pouhých 20 %, což poškozuje nejvíce malé a střední podniky či české subdodavatele. Výklady norem či komentáře, po kterých zejména menší firmy dlouhodobě volají, nejsou zpracovávány vůbec,“ říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Chybně nastavený systém do značné míry ovlivňuje podnikatelské prostředí a stává se brzdou inovativních produktů, a tím i konkurenceschopnosti. Přestože je průmysl hlavním uživatelem norem, nemůže v současné době v zásadě ovlivnit rozhodování například o tom, jaké normy budou překládány, ale ani výhled připravovaných harmonizovaných evropských norem. Výrobci tedy mohou jen s časovou ztrátou upravit či nastavit konstrukční změny nebo inovační cyklus,“ doplňuje Radek Špicar.

Členské firmy Svazu průmyslu a dopravy ČR usilují například o zvýšení překladovosti norem. Svaz dále chce, aby uživatelé norem měli větší možnosti podílet se na určování priorit a strategie normalizace či aby ceny za prodej a přístup k normám nepodléhaly politickému zadání. Příjmy z prodeje norem musí zůstat v systému technické normalizace. Problematika standardizace a technických norem by také měla být začleněna do vzdělávacího systému.

Nyní zodpovídá za normotvornou činnost Úřad pro normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ), zřízený ministerstvem průmyslu a obchodu. V současnosti byl v oblasti standardizace předložen pozměňovací návrh k zákonu č. 90/2016 Sb., o posuzování shody, který mění zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky. Podle pozměňovacího návrhu by tato činnost mohla přejít pod nově navrženou státní příspěvkovou organizaci – Českou agenturu pro standardizaci (Agentura).

„Předložený pozměňovací návrh může vytvořit prostředí pro řešení výše zmíněných nedostatků. Klíčový je ale vznik zřizovací listiny Agentury, která vyjasní vzájemné vztahy mezi ÚNMZ a Agenturou, nastaví financování (zachování příjmů za prodej norem v normotvorném systému), směrování Agentury a zajistí účast průmyslu jakožto největšího uživatele při rozhodovacích procesech ve standardizaci.

Jsme připraveni k aktivní spolupráci v oblasti nastavení systému standardizace a technické normalizace a její závazné koncepce, která by zajistila adekvátní rozvoj konkurenceschopných produktů společností působících v České republice. Svaz zároveň vyzývá k naplnění výše zmíněných požadavků,“ dodává Špicar.

Standardizace či technická normalizace je proces vedoucí ke sjednocení podle jednotných a přesně daných norem. Cílem standardizace je kvalita, bezpečnost a zpětná kompatibilita. Standardizace se může vztahovat na výrobky, služby, procesy, materiály a systémy. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO) v minulosti rozhodlo, že od roku 2009 procesy zabezpečování tvorby, vydávání a řádné distribuce českých technických norem (ČSN) jsou vykonávány v rámci Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ).

Základní prvky nového legislativního návrhu (pozměňovací návrh k zákonu č. 90/2016 Sb., o posuzování shody, který mění zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky): Agentura je podřízena Úřadu (ÚNMZ). V čele Agentury je generální ředitel, kterého jmenuje a odvolává předseda Úřadu. Agentura zajišťuje tvorbu, vydávání a distribuci českých technických norem. Agentura je oprávněna vybírat úplatu za odborné činnosti, jež vykonává. Tyto činnosti a výše úplaty jsou stanoveny v ceníku, který vydává Úřad prostřednictvím Věstníku Úřadu.