Více času na podstatné

TAČR vyhlásila 1. veřejnou soutěž programu GAMA

31.01.2014 09:46
Technologická agentura České republiky vyhlásila dne 30. ledna 2014 první veřejnou soutěž ve výzkumu a experimentálním vývoji pro Program aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací GAMA. Předmětem této veřejné soutěže je výběr návrhů projektů aplikovaného výzkumu nebo experimentálního vývoje podporovaných z veřejných prostředků Technologické agentury České republiky za účelem naplňování cílů programu GAMA. Podrobné informace nezbytné pro zpracování a podání návrhu projektu, včetně informací o způsobu a kritériích hodnocení jsou obsaženy v Zadávací dokumentaci a souvisejících dokumentech. Soutěžní lhůta začíná dnem 30. 1. 2014 a končí dnem 19. 3. 2014.

V této veřejné soutěži bude pro první rok řešení rozděleno mezi příjemce 15 mil. Kč. Maximální částka finanční podpory vynaložená na jeden projekt na celou dobu řešení se omezuje na 21 mil. Kč, nejvyšší povolená míra podpory na jeden projekt je 100 % celkových uznaných nákladů.

Významnou odlišností je způsob financování jednotlivých projektů v rámci prvního podprogramu programu GAMA. Kompetence, tedy zodpovědnost i kontrola nad finančními toky se přesouvá o stupeň blíže k realizátorům projektů. Výzkumné organizace prokáží Technologické agentuře, že splňují všechny technické a organizační podmínky pro to, aby byly schopny vybrat nejlepší nápady, které vznikly v této organizaci a mohou vést k užitečnému výsledku. Na základě tohoto prokázání dostanou z TA ČR finanční prostředky do svého vnitřního fondu. Z tohoto fondu pak budou podporovat jednotlivé projekty uvnitř organizace. Předpokládáme, že průměrná výše prostředků bude 4 mil. Kč na rok pro jednu organizaci, která podpoří 4-5 projektů s průměrnými náklady 800 tis. Kč na projekt. Výhodou je urychlení rozhodovacích procesů a fakt, že know-how zůstává plně pod kontrolou výzkumné organizace.


Přílohy:
Formulář žádosti o výpis - fyzická osoba z Rejstříku trestů
Příklady prokázání způsobilosti uchazeče GAMA
Příloha č. 1 Přehled podáváných dokumentů k prokázání způsobilosti uchazeče
Příloha č. 2 Smlouva o poskytnutí podpory
Příloha č. 3 Rozhodnutí o poskytnutí podpory
Příloha č. 4 Všeobecné podmínky
Příloha č. 5 Čestné prohlášení statutárního zástupce
Příloha č. 6 Schéma podprogramu 1 programu GAMA
Příloha č. 7 Realizace dílčího projektu
Příloha č. 8 Národní priority orientovaného výzkumu experimentálního vývoje a inovací
Příručka pro uchazeče GAMA
Zadávací dokumentace

 

Zdroj: TAČR