Více času na podstatné

Technet.cz: První nukleární baterie jsou v prodeji. Proud budou dávat 20 let

29.08.2012 08:38

Portál Technet.cz dnes přináší informaci o první komerční nukleární baterii. Baterie, která k tvorbě elektrické energie využívá jaderného rozpadu, se jmenuje NanoTritium od společnosti CityLabs. Hodí se například do přístrojů s nízkou spotřebou, jako jsou senzory a řídící procesory. Ty vydrží napájet i dvacet let.   

"Jaderná baterie, kterou vložíte do notebooku nebo chytrého telefonu a vydrží jej pohánět do konce jeho životnosti, je nejspíše stále v nedohlednu. Pokud ale chcete napájet například senzory a měřící zařízení v těžko přístupných místech (pod vodou, ve vesmíru nebo v lidském těle), pak máte šanci." uvádí Technet.cz.

K tvorbě elektrického napětí využívá baterie rozpadu radioaktivního prvku izotopu vodíku a tritia. Na rozdíl od jaderných elektráren ale nevzniká při tomto procesu teplo, tudíž baterie nepotřebuje chlazení a vejde se na špičku prstu. Baterie je dostupná na objednávku a její cena se dle Technet.cz pohybuje podle verze mezi 3 500 až 4 500 dolarů.

 

Velká fotografie nukleární baterie ZDE.

 

V tuto chvíli firma baterii nabízí ve třech variantách výstupního napětí. Bez zátěže dostanete na výstupu 0,8 voltu, či násobky této hodnoty - 1,6 nebo 2,4 voltu. Maximální proud se pohybuje mezi 50 až 350 nanoampéry (miliardtina ampéru) a samozřejmě klesá s dobou provozu. Testování, kterého se ujal vojenský gigant Lockheed Martin, ukázalo na možnost použití v nepříznivém prostředí: při teplotách od -40 °C do +80 °C a vibracích v rozsahu 25 Hz - 500 Hz se špičkovým přetížením až 5G.

Jaderné baterie nejsou principiálně ničím novým. Již před padesáti lety byly betavoltaické baterie využity pro napájení kardiostimulátorů. Článkům založeným na rozkladu promethia odzvonilo se vznikem levnější, efektivnější a bezpečnější lithium-iontové baterie.

   

Zdroj: Technet.cz