Více času na podstatné

Technicko-ekonomické parametry a doby životnosti výroben elektřiny a výroben tepla z POZE

07.08.2015 17:16

PŘIPOMÍNKY Energetický regulační úřad poslal do přiomínkového řízení návrh vyhlášky, kterou se stanoví technicko-ekonomické parametry a doby životnosti výroben elektřiny a výroben tepla z podporovaných zdrojů energie.

Návrh vyhlášky vychází z větší části z posledního platného znění vyhlášky č. 347/2012 Sb. Jednou z klíčových oblastí v předkládaném  návrhu vyhlášky je v příloze vyhlášky aktualizace hodnot technicko-ekonomických parametrů výroben využívajících energii vody, biomasy a větru tak, aby byla dodržena kontinuita již vyhlášených technicko-ekonomických parametrů ve vyhlášce č. 347/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Technicko- ekonomické parametry pro biomasu, větrnou energii, geotermální energii (měrné investiční náklady, roční využití instalovaného výkonu, doba životnosti, náklady na palivo) jsou v neměnném vztahu k vyhlášce č. 347/2012 Sb., ve  znění pozdějších předpisů, jelikož z analýzy současného stavu nevyplynula nutnost tyto parametry měnit. V případě vodních elektráren Úřad na základě potvrzeného klesajícího trendu investičních nákladů v tomto roce přikročil k snížení tohoto parametru pro nové výrobny, které budou uváděné do provozu od 1. 1. 2016. Další klíčovou oblastí návrhu vyhlášky je v příloze vyhlášky stanovení technicko-ekonomických parametrů pro výrobny tepla, které v souladu s novou textací zákona využívají bioplyn pro výrobu elektřiny a tepla v procesu vysokoúčiné kombinované výroby elektřiny a tepla.

Návrh řešení:

  • umožňuje vypsat na základě technicko-ekonomických parametrů novou podporu na užitečné teplo pro nové bioplynové stanice,
  • zajistí žádoucí aktualizaci měrných investičních nákladů pro malé vodní elektrárny,
  • zavede parametr maximálního ročního využití instalovaného výkonu v případě nových obnovitelných zdrojů energie jak v případě podpory na elektřinu, tak v případě podpory na teplo. Zavede tak prvek proti přílišné překompenzaci veřejnou podporou požadovaný Evropskou komisí. Tento parametr má pozitivní dopad na lepší predikci množství elektřiny s nárokem na podporu v konkrétním roce. V případě MVE se současně jedná o prvek, který chrání lokalitu před jejím znehodnocením.

Více ZDE