Více času na podstatné

Technologická agentura chystá dva nové programy

26.01.2016 14:57

Dva zcela nové programy na podporu aplikovaného výzkumu chystá Technologická agentura České republiky (TA ČR). První cílí na oblast společenskovědní a humanitní, druhý pak chce více zapojit studenty a mladé výzkumníky do 35 let do výzkumné a vývojové činnosti. TA ČR chystá pro letošní rok také tři nové veřejné soutěže pro čerpání finanční podpory z programů GAMA, EPSILON a DELTA.

Nové programy na podporu aplikovaného výzkumu mají název ÉTA a ZÉTA. „Pokud k nim zaujme kladné stanovisko Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) a následně je schválí vláda, od roku 2017 by z programu ZÉTA mohly být uvolněné finanční prostředky na první projekty. Z programu ÉTA pak v roce následujícím,“ uvedla Rut Bízková, předsedkyně TA ČR.

První program, nazvaný ZÉTA, má za cíl zapojit studenty a mladé výzkumné pracovníky (do 35 let) do výzkumné a vývojové činnosti s aplikačním potenciálem. Dílčím cílem je pak podpora vyrovnávání příležitostí mladých pracovníků ve VaVaI - žen a mužů - při řešení projektů aplikovaného výzkumu financovaných tímto programem.

Druhý program, s názvem ÉTA, navazuje na program OMEGA, a podpoří aplikovaný společenskovědní a humanitní výzkum. „Jde u něj o nový přístup ke společenskovědnímu výzkumu, který se musí stát velmi důležitou součástí multidisciplinárních řešení,“ upozornila Rut Bízková.  „Program se zaměřuje na člověka a jeho svět - jeho samotného, společnost, přírodu, veřejnou správu. Chceme, aby se hodnotily nejen výstupy, ale hlavně dopady, tedy to, k čemu to bylo,“ dodala.

Jeho cílem je posílení aktivit výzkumu, vývoje a inovací za účasti společenských a humanitních věd a uplatnění výstupů těchto aktivit v podobě nových nebo podstatně zdokonalených stávajících výrobků, postupů, procesů nebo služeb v oblastech:

  • člověk a společnost v kontextu dynamických společenských a technologických proměn a výzev 21. století;
  • člověk a prostředí pro jeho život v kontextu udržitelného rozvoje krajiny, regionů, měst a obcí a stavební kultury;
  • člověk a ekonomika pro objevení a rozvoj nových konkurenčních výhod a kompetencí v kontextu 21. století;
  • člověk a společenský systém v kontextu interakce mezi občanem a státem, veřejných politik, správy a veřejných služeb orientovaných na občana.

Na program BETA pak naváže BETA 2 podporující veřejné zakázky ve výzkumu a vývoji pro potřeby orgánů státní správy. „Svým posláním a cíli naváže na končící program BETA a zavádí jednodušší postupy v celém procesu zadávání veřejných zakázek výzkumu pro potřeby veřejné správy,“ vysvětlil Martin Bunček, místopředseda TA ČR.

Na podporu projektů u programu ZÉTA je navrhovaná částka  847 mil. Kč, u programu ÉTA 3,2 mld. Kč a v programu BETA2 je to 1,6 mld. Kč.

V trvalém popředí zájmu je u TA ČR podpora aplikovaného výzkumu na mezinárodní úrovni. V minulých letech směřovala finanční podpora především do spolupráce mezi českými subjekty a jejich partnery v čínských lokalitách a Vietnamu. Letos je připravená pro kooperaci s Korejskou republikou. „Základem pro to je loni domluvená a podepsaná spolupráce mezi Technologickou agenturou a dvěma stěžejními korejskými agenturami na podporu aplikovaného výzkumu – KIAT a KETEP,“ uvedla Rut Bízková. Pro podporu mezinárodní spolupráce má TA ČR vytvořený program DELTA. Veřejná soutěž pro uchazeče o spolupráci s Korejskou republikou se uskuteční pravděpodobně ve druhém čtvrtletí letošního roku.

TA ČR se také letošní rok bude připravovat na své premiérové předsednictví v asociaci evropských agentur podporujících výzkum a inovace s názvem TAFTIE. Jejím členem je od roku 2010. Předsedat bude v roce 2017. „Je to samozřejmě velmi prestižní záležitost. Obnáší to přípravu hlavních témat jednání TAFTIE v daném roce a přípravu i organizaci hlavních meetingů,“ podotkla Rut  Bízková.

Asociace TAFTIE, která  vznikla v roce 1992, propojuje evropské agentury na podporu aplikovaného výzkumu a inovací.  Pro členské země EU je cenným zdrojem informací a zkušeností. Během předsednictví bude TA ČR koordinovat práci zapojených agentur v asociaci a bude mít možnost aktivně ovlivnit témata i strategii dalšího rozvoje evropského výzkumného a inovačního prostoru.

Vyvrcholením letošního snažení pak bude pro Technologickou agenturu ČR tradiční Den TA ČR s vyhlašování Cen TA ČR 2016 pro autory nejlepších projektů aplikovaného výzkumu v tomto roce. Akce se uskuteční v nové budově Národního muzea 20. října 2016.

 

Mohlo by vás zajímat:

Evropská komise včera zveřejnila hodnocení Sedmého rámcového programu (EU´s 7th Framework programme FP7) pro výzkum a technologický rozvoj. Rámcový program běžel od roku 2007 do roku 2013 a zahrnoval čtyři specifické programy, jež podporovaly nadnárodní spolupráci v oblasti výzkumu, profesní rozvoj jednotlivých výzkumných pracovníků, vzdělávání, mobilitu a posílení výzkumných kapacit v Evropě. Právě zveřejněné hodnocení ukázalo, že 55 miliard eur investovaných v průběhu zmíněných 7 let do výzkumu a inovací v EU přilákalo mnoho účastníků soukromého sektoru, včetně rekordního počtu malých a středních podniků, což zvýšilo konkurenceschopnost na trhu a významně se podílelo na tvorbě pracovních míst a hospodářském růstu. V rámci programu bylo také vytvořeno pět společných technologických iniciativ v klíčových oblastech, jako je inovativní medicína, inovace vodíku či palivové články.