Více času na podstatné

Telička: Oběhová ekonomika představuje obrovskou příležitost. Čeká nás ale ještě spousta práce

15.08.2018 14:03

Jen si představte, jak hezky by to znělo. Oběhová ekonomika se prosazuje v českém byznysu, stala se součástí vládního programu. Máme dobře nastavenou legislativu, investiční pobídky a podnikatelské prostředí nakloněné inovacím. 

“Bohužel, nic z toho zatím není pravda. O oběhové ekonomice ví v Česku stále málo lidí a i mnoho podnikatelů a manažerů nemá tušení, jaké možnosti nám tento fenomén přináší,” uvádí místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička v úvodu studie o cirkulární ekonomice v České republice. která jako vůbec první publikace přináší úspěšné příklady praxe českých firem, které se na cirkulární cestu již vydaly. Princip oběhové (též cirkulární) ekonomiky spočívá ve vnímání odpadu jako strategické suroviny a zachování hodnoty produktu v ekonomice po co nejdelší dobu. Nabízí řešení jak pro efektivnější využívání zdrojů, tak pro šetrnější zacházení s životním prostředím. 

“Jsem přesvědčen, že oběhová ekonomika představuje obrovskou příležitost. Příležitost nejen pro životní prostředí, ale především pro vytvoření zcela nového průmyslového odvětví,” vysvětlil Telička, podle něhož Česko zatím příliš pozornosti této problematice nevěnuje, ačkoliv by se mohlo jakožto velmi průmyslová země dostat na špičku. Na evropské úrovni je přitom oběhová ekonomika a efektivní nakládání se zdroji jednou z nejdůležitějších priorit. Schváleny byly návrhy klíčových směrnic o odpadech a Evropská komise představila novou strategii pro plasty, která by měla pomoci zmenšit množství odpadů v oceánech, mořích i kolem nás. 

“Čeká nás ještě spousta práce, než se oběhová ekonomika stane přirozenou součástí fungování naší společnosti. Potřebujeme jasnou politiku, dobrou legislativu, podnikatelské prostředí podporující inovace a především progresivní myšlení,” dodal Telička, “existují již české podniky, které jdou správným směrem. Není jich však stále dost. Nyní je řada i na politických elitách, aby přijaly téma oběhové ekonomiky jako svou prioritu a pomohly nastartovat nové průmyslové odvětví.” 

Autory publikace Cirkulární Česko, do níž Telička napsal citovaný úvodník, jsou inovační agentura Direct People a Institut Cirkulární Ekonomiky. Přináší osm úspěšných příkladů z české praxe, hodnotí aktuální stav a postavení cirkulární ekonomiky v České republice a obsahuje analýzu hlavních bariér implementace cirkulární ekonomiky i návrh konkrétních cest jejich překonání. Publikace je volně dostupná a ke stažení tady.