Více času na podstatné

Téma ostravských lagun chce ministr Brabec diskutovat ve vládě, současný postup sanace nepovažuje za uspokojivý.

07.03.2014 20:53

V rámci návštěvy Moravskoslezského kraje si ministr životního prostředí Richard Brabec prohlédl i Laguny Ostramo. "Dosavadní postup sanace lagun rozhodně není uspokojivý," řekl ministr a slíbil, že toto téma otevře ve vládě. Ministr také debatoval o kvalitě ovzduší. Moravskoslezský kraj volá po další výzvě na kotlíkové dotace a po zatraktivnění Nové zelené úsporám pro kraj. Šéf resortu hodlá peníze uvolnit ještě letos, rozděleny by měly být hlavně mezi Ústecký a Moravskoslezský kraj. Už v příštím týdnu chce ministr jednat se zástupci Státního fondu životního prostředí o tom, jaký objem peněz by bylo možné na projekt uvolnit.

V rámci návštěvy Moravskoslezského kraje si ministr životního prostředí Richard Brabec prohlédl i Laguny Ostramo, které patří k největším starým ekologickým zátěžím, na jejichž likvidaci bylo proinvestováno přes 1,6 mld. Kč. Ministr považuje za skandální pálení ropných odpadů z Ostravy v čížkovické cementárně v Ústeckém kraji. Za jejich likvidaci platí stát miliardy a výsledkem jsou stížnosti, trestní oznámení a protesty Polska. "Dosavadní postup sanace lagun rozhodně není uspokojivý," řekl ministr a slíbil, že toto téma otevře ve vládě. Podle Brabce je také otázkou, kolik odpadů ještě v lagunách bývalé rafinerie ve skutečnosti je. Firma Geosan ze sdružení Čistá Ostrava, která dostala na likvidaci lagun státní zakázku, totiž v roce 2012 oznámila, že odpadů je v Ostramu o desítky tisíc tun více, než předpokládal průzkum.

O kvalitě ovzduší i původcích jeho znečištění debatoval ministr Brabec také na Krajském úřadu v Ostravě s členy Pracovní skupiny Moravskoslezského kraje - hejtmanem, primátory i starosty měst a představiteli velkých průmyslových podniků v regionu. Moravskoslezský kraj volá po další výzvě na kotlíkové dotace, zatraktivnění Nové zelené úsporám pro kraj nebo třeba po sjednocení jednotlivých dotačních programů do jednoho společného fondu. Desítky milionů korun na čistší vzduch slíbil ministr. Kromě jiného tak v regionu může pokračovat společný program ministerstva a kraje na podporu starých kotlů za ekologičtější. Šéf resortu hodlá peníze uvolnit ještě letos, rozděleny by měly být hlavně mezi Ústecký a Moravskoslezský kraj. Už v příštím týdnu chce ministr jednat se zástupci Státního fondu životního prostředí o tom, jaký objem peněz by bylo možné na projekt uvolnit.

Ministr Brabec si také vyslechl prezentaci projektu EMISE studentů Slezského gymnázia v Opavě. Studenti představili výsledky své práce v terénu při obhlídce způsobů topení v domácnostech a nastínili možnosti, jak v Opavě a okolí snížit množství zplodin a škodlivých látek v ovzduší. Ministr udělil projektu záštitu, navrhl jeho rozšíření po celém Moravskoslezském kraji a zmínil se také o finanční podpoře. „Chceme, aby se projekt z Opavy dostal dál, aby se stal pilotem nejen v Moravskoslezském kraji, ale i po celé republice,“ řekl ministr a dodal: „budou pokračovat i kotlíkové dotace, v kraji bylo za 3 roky vyměněno zhruba 5 000 kotlů za 200 milionů Kč, ale je jich třeba vyměnit ještě tisíce.“ Znečištění ovzduší pochází stejnou měrou z průmyslu jako z lokálních topenišť a dopravy.

 

Související článek:

Brabec: Pálení kalů z ostravských lagun v Čížkovicích je skandální (ČT24, 7. 3. 2014)

Ministr Brabec přislíbil na Ostravsku peníze na čistší vzduch (ČT24, 7. 3. 2014)

 

Zdroj: ČT24, MŽP