Více času na podstatné

Téměř polovina Čechů plýtvá při sprchování vodou

22.08.2013 09:29

Při osobní hygieně mnoho Čechů stále nedbá na úsporu vody. Oproti některým jiným Evropským státům 42 % lidí nikdy nevypíná při sprchování vodovodní kohoutek a to ani ve chvíli, kdy se mydlí či si šamponují vlasy. Na opačném pólu jsou například Řekové – u nich je to pouze devatenáct procent. Pětina Čechů také dává přednost vaně oproti úspornější koupeli. Ve Španělsku, Belgii či Nizozemsku je to pouhých 6 %. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Henkel, který byl mimo Českou republiku realizován také v osmi dalších státech západní a jižní Evropy.

„V rámci průzkumu jsme se zaměřili na udržitelné chování lidí v domácnosti. Je až s podivem, kolik Čechů nemyslí při své osobní hygieně na spotřebu vody. Koupel ve vaně například spotřebuje až o 50 litrů vody více, než v případě průměrné sprchy. Ročně se tedy může jednat až o 18 000 litrů,“ říká Aleš Pastorek ředitel divize Beauty Care společnosti
Henkel, která vyrábí produkty značek Fa nebo vlasovou kosmetiku Schwarzkopf, a dodává: „Snížit spotřebu vody je možné i díky rychlejšímu sprchování. Pokud čas zkrátíte o pouhou jednu minutu, ročně můžete ušetřit až pět a půl tisíce litrů vody.“ To znamená úsporu ve výši téměř tisíc korun na průměrnou českou domácnost.

 

Mladí lidé neumí šetřit vodou

Čtyřicet dva procent Čechů nevypíná vodovodní kohoutek během sprchování nikdy, ani v případě, že se mydlí či si nanášejí šampón. Rozdíly jsou hlavně mezi generacemi. Z průzkumu vyplynulo, že polovina Čechů do 35 let (48 %) vodu nevypne nikdy, zatímco u starších lidí je to pouze 35 %. Mladší lidé se také častěji sprchují delší dobu. Zatímco pouze 11 % lidí starších 45 let se sprchuje déle než 10 minut, u mladších do 35 let je to více než čtvrtina (26 %).

Tato zjištění dokládá i Jakub K. (24) z Rožnova pod Radhoštěm: „Sprchování beru jako relaxaci, každé ráno strávím pod proudem horké vody kolem čtvrt hodiny, někdy i více. Občas, když mám více času, si napustím i vanu, ve které dlouho odpočívám a nabírám energii na tento den.“ Václav P. (68) z Prahy oproti tomu říká, že se on i jeho manželka sprchuje okolo pěti minut a vodu během mytí vypínají vždy. Pro větší úsporu si také pořídili sprchovou hadici s perlátorem.

Nějaký typ úsporného zařízení používá v České republice pouze 42 % lidí. Jedná se například o předehřívací zařízení nebo směšovací baterii a spořič vody. S tímto číslem se v rámci zkoumaných evropských států řadíme až na samotný konec. Nejzodpovědnější jsou v tomto případě v Řecku, kde 85 % lidí vlastní nějaké úsporné zařízení.

 

Čtvrtina Čechů nevypíná vodu při čištění zubů

Během osobní hygieny u umyvadla vodovodní kohoutek nikdy nezavírá pětina respondentů v České republice, a to ani během čištění zubů. Přitom v případě, že si je čistí dvakrát denně pět minut, spotřebují zbytečně 36 500 litrů vody ročně.

V rámci mezinárodního srovnání šetří Češi vodou u umyvadla průměrně. Nejlépe jsou na tom opět jižní státy Evropy, pouze šest procent Francouzů nebo Španělů nevypíná během osobní hygieny vodu vůbec. Na druhé straně jsou však Švédové, z nich nezavře kohoutek například během čištění zubů celých 46 %.

Průzkum společnosti Henkel byl v České republice realizován ve spolupráci s agenturou Ipsos na reprezentativním vzorku 1 060 respondentů. Zahraniční průzkumy vznikaly na základě odpovědí celkem 5 500 respondentů ze států západní Evropy – Belgie, Francie, Itálie, Nizozemí, Řecko, Španělsko, Švédsko a Velká Británie.

 

Zajímavosti ze zahraničí:

  • Řekové šetří vodou více než ostatní státy. Například 81 % z nich vypíná vodu během sprchování. Průměrně v Evropské unii je to 52 % lidí. Také při používání umyvadlového kohoutku jsou v Řecku mnohem více uvědomělí. Pouze 8 % nevypíná vodu nikdy, zatímco v EU je to celých 18 %.
  • 30 % Britů preferuje vanu před sprchou. Toto číslo je v rámci zkoumaných států nejvyšší. Nejméně mají v oblibě koupel Španělé, Nizozemci a Belgičané, z nichž pouze 6 % dává přednost vaně před sprchováním.
  • Nejčastěji se sprchují Francouzi (6,26krát za týden), ale zároveň se sprchují nejkratší dobu (9,26 min), nejdéle se sprchují Řekové (10,64 min).
  • Pouhých 40 % Švédů zavírá kohoutek během čištění zubů. V rámci Evropské unie je průměr více než dvakrát větší, tedy 87 % lidí.
  • Polovina Francouzů si čistí zuby maximálně jednou denně. Oproti tomu v Itálii si 39 % lidí čistí zuby více než třikrát denně.