Více času na podstatné

Tepelná čerpadla, brikety a pelety v roce 2011

17.12.2012 08:20

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejnilo specializovanou zprávu o výsledcích statistického zjišťování o tepelných čerpadlech za rok 2011 a specializovanou zprávu o výsledcích statistického zjišťování o briketách a peletách v roce 2011. Z dostupných informací vyplývá, že v roce 2011 bylo na český trh dodáno zhruba 7 tisíc tepelných čerpadel o celkovém výkonu cca 86 MW.

 

Brikety a pelety v roce 2011:

Zpráva obsahuje pouze zhodnocení statistických dat, nemůže postihnout veškeré technicko — ekonomické problémy a souvislosti sektoru, jež jdou nad rámec statistického zjišťování. Zpráva zahrnuje data o lisovaných (tvarovaných) palivech (brikety a pelety) z biomasy (dřevní i rostlinné), rašeliny, uhlí a papíru.

Důvodem vytvoření takového komplexního přehledu trhu s briketami a peletami je především to, že si jednotlivé komodity do určité míry konkurují. Tento trh prochází během posledních let významnými změnami. Na jedné straně roste spotřeba dřevních briket a pelet, na druhé straně tuzemští výrobci mají stále větší problémy se zajištěním vstupní suroviny.

Přesto, že se obrovská množství briket a pelet vyvážejí, rostou také jejich dovozy.

Rostlinné pelety jsou v současné době prakticky již standardním doplňkovým palivem v elektrárnách a teplárnách.

Hnědouhelné brikety se u nás přestaly vyrábět v závěru roku 2010, na druhé straně však raketově rostou jejich dovozy z Německa.

Na trhu se objevují také netradiční paliva jako rostlinné a papírové brikety.

V posledních letech byla investičně podpořena z veřejných zdrojů výstavba velkého množství briketáren a výroben pelet.

Statistika je zaměřena na hlavní výrobní firmy, až na výjimky není zatím sledována drobná výroba briket a pelet pro vlastní spotřebu a k maloprodeji v nejbližším okolí závodu.

 

Tepelná čerpadla v roce 2011:

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejnilo specializovanou zprávu o výsledcích statistického zjišťování o tepelných čerpadlech za rok 2011. MPO provedlo na počátku roku 2012 pravidelné statistické šetření, na jehož základě lze zpřesnit odhad o dodávce a instalaci tepelných čerpadel v roce 2011. Z dostupných informací vyplývá, že v roce 2011 bylo na český trh dodáno zhruba 7 tisíc tepelných čerpadel o celkovém výkonu cca 86 MW.

V roce 2010 bylo na český trh dodáno zhruba 6 564 tepelných čerpadel o celkovém výkonu cca 82 MW a v roce 2009 bylo na český trh dodáno zhruba 4 845 tepelných čerpadel o celkovém výkonu přes 64 MW.

 

Dokument ke stažení:

Tepelná čerpadla v roce 2011

Brikety a pelety v roce 2011