Více času na podstatné

Teplárny: Spotřeba tepla se loni zvýšila o tři procenta

26.01.2016 11:18

Většina domácností, které teplem zásobují teplárny, se při konečném vyúčtování tepla na vytápění a ohřev vody za loňský rok dočká mírných přeplatků. Díky tropickému létu byl minulý rok sice jako celek nejteplejší za dlouhá desetiletí, ale zimní měsíce byly přeci jen mírně chladnější než v roce 2014. Proti roku 2014 se tak vloni zvýšila spotřeba tepla v průměru o 3 procenta.

Ačkoliv byl rok 2015 jako celek nejteplejší za dlouhá desetiletí, měsíce topné sezony byly celkově o něco málo chladnější než v roce 2014. Loňský prosinec byl jako jediný v meziročním srovnání vloni teplejší než v roce 2014. Meziroční nárůst spotřeby tepla vlivem nižších teplot ale nebyl nijak dramatický, v průměru to jsou 3 procenta, což představuje zhruba zvýšení spotřeby tepla na domácnost o 1 GJ za rok.

Průměrná spotřeba modelového bytu s plochou 70 m2 v zatepleném domě se vloni pohybovala kolem 23 GJ. Zálohy na teplo však počítají spíše s průměrnou spotřebou 25 GJ za rok, takže i letos by se při vyúčtování tepla za rok 2015 většina domácností mohla dočkat spíše přeplatků. Ty už ale většinou nebudou tak velké jako při vyúčtování za rok 2014.

„Přestože byl loňský rok z pohledu vytápění mírně chladnější než rok 2014, byl stále teplotně významně nadprůměrný, a proto předpokládáme, že lidé budou v rámci vyúčtování spotřeby tepla dostávat spíše přeplatky,“ řekl Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení České republiky.

Od začátku roku nabyla účinnosti nová vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj č. 269/2015 Sb., o způsobu rozdělení nákladů na dodávky tepla. Podle ní se však budou náklady na teplo mezi jednotlivé byty rozpočítávat až za rok 2016, což se projeví při konečném vyúčtování spotřeby tepla za letošní rok až na jaře roku 2017.

„Ohledně rozúčtování tepla vznikl trochu zmatek, protože média informují o nové vyhlášce platné od 1. ledna, ale většinou už nesdělují, že vyúčtování spotřeby tepla za loňský rok ještě poběží podle starých pravidel,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek.

Smluvního vztahu s teplárnami a ceny tepla se nová vyhláška nijak netýká. Rozúčtování nákladů na teplo dodané z tepláren mezi jednotlivé byty je zcela v kompetenci bytových družstev či společenství vlastníků a teplárny ho nemohou nijak ovlivnit.

„Teplárny budou i nadále účtovat teplo podle fakturačního měřidla na patě domu. Nový způsob rozúčtování nákladů na teplo v domě tržby tepláren nezvýší ani nesníží,“ doplnil Martin Hájek.